2023-04-09
有時食Omakase覺得午市價錢比較平啲,可以試吓質素點先,如果水準唔錯再夜晚再去。今次呢一間質素真係幾好,食完午餐,可以擇日再戰晚餐😎Lunch Omakase 「岩」$580,呢個價錢都幾豐富。有前菜、旬、茶碗蒸、一品料理、壽司十件、湯及甜品。餐廳有八個座位,唔算太大,但係環境舒適。坐低師傅會問你有冇啲咩敏感或者唔食嘅嘢。之後就去準備前菜。是日前菜汁係煮八爪魚。八爪魚係時令,汁燒味濃郁。食完前菜就食啲熱嘢暖下個胃先。呢個海膽茶碗蒸我覺得好好味,因為海膽鮮甜,蒸蛋又滑,蒸蛋中嘅湯味適中。壽司方面有金目鯛、魷魚、鰤魚、赤貝、甜蝦昆布漬、赤身、鯖魚、北海道毛蟹、赤鯥魚、吞拿魚蓉小卷。我最鍾意食赤貝同北海道毛蟹。赤貝好鮮甜,完全唔腥。北海道毛蟹鮮味無比。其他壽司款款都好新鮮,Omakase 真係最緊要食材新鮮。中間師傅仲請咗我哋食大拖羅三文治,大拖羅夠厚,配上香烤三文治,滿口滿足😋最後飲返個麵豉湯。甜品有靚靚嘅水信玄餅,水信玄餅晶凝通透,裡邊仲有士多啤梨🍓,配上黃豆粉及黑糖醬,我鍾意食😍整餐都令我滿意。