2021-12-05
為咗唔想耽懶個身,我決定呢個冬天繼續游水,比個機會自己多啲郁動吓,減吓啲肥膏😆 不過喺咁凍嘅天氣底下,堅持每個星期落水,真係一個幾大嘅考慮✊🏽 尤其係上水嗰吓… 諗起就凍🥶 所以我每次去泳池之前,都會食啲熱嘢落肚,暖吓個胃先出發😙琴日 #小秘書 就約埋個同學仔去食個早飯,正當諗緊食咩好嘅時候,同學仔提議我哋早一個站落車,佢話要帶我食好嘢喎🤤 我哋沿住佐敦港鐵站C2出口,行前兩個街口就搵到目的地「盛記粥麵」。餐廳唔算太大,座位之間都有膠板隔住,防疫功夫做得唔錯。同學仔話 #盛記 最出名嘅係 #鮮蝦雲吞,咁梗係要叫碗試吓啦🤤 #師傅 將每粒 #雲吞 都做成bite size,啱哂我呢啲咀細細lady享用😙 再連埋啲 #大地魚湯 同 #韭黃 入口,非常鮮味🤤 另外我哋再加咗個 #牛腩河、#蜆芥鯪魚球,味道仲保留住懷舊風味🤤 #鯪魚肉 打得好彈牙,配埋啲 #蜆芥 一齊食,更加惹味🤤 呢度除咗麵食之外,仲有生滾粥、飯麵之類,不過落水前我都唔敢食太多嘢,所以只好留返下次再嚟幫襯😙哈 以後我哋又多個聚腳地喇🥳