2003-07-12
來這裡慶祝生日,適逢半島75週年記念,所有餐廳都75折,正環境加上正食物,真的是抵上加抵。難怪平日的夜晚都坐到9成客滿。餐廳面積不大,佈置以深色木為主,幾有歐洲半山的小餐廳feel,點起蠟燭亦好有情調。來這裡不用dress up,smart casual已足夠,不過我地幫襯果晚都見有穿low-cut和tux的。而氣氛亦好輕鬆,講野大聲D都唔會有失斯文。餐前有各款麵包及蒜蓉牛油多士。蒜蓉牛油多士很好味,食完唔夠喉仲有得添食。麵包就以香草的較有特色,但卻是涷的,所以食左兩食就擺番低。頭盤叫了Rachette du Valais,是新薯加半溶的芝士,再配以酸菜一碟如青瓜、蔥頭和欖等。吃這個頭盤要快手,因為半溶的芝士趁熱食就最香濃好味,加新薯或酸菜又或者送麵包都好正。這個菜以頭盤形式吃就95蚊,以主菜形式叫就175蚊,但就可以無限次添食。雖然如此,但始終芝士食頭幾淡就好正,食落幾「漏」,一個人食一碟都未必食得完,建議兩個人share一碟就剛剛好,無限次添食似乎要鬼佬至work。主菜要了忌廉蘑菇汁炒牛仔肉及紅酒燴牛尾。牛仔肉配以蘑菇汁好正,伴碟有小洋蔥及以切絲薯仔做的煎薯餅,又是好味兼唔怕唔夠飽
主菜要了忌廉蘑菇汁炒牛仔肉及紅酒燴牛尾。牛仔肉配以蘑菇汁好正,伴碟有小洋蔥及以切絲薯仔做的煎薯餅,又是好味兼唔怕唔夠飽,亦有兩小碟caesar salad;燴牛尾尤其精彩,炆得又林又入味,佐碟的薯蓉好香薯仔味,難得是做到非常之軟滑,相似的口感只在法國朗斯一名店吃過一次,想不到在香港都能吃番,所以雖然已9成9飽都捨不得不吃。牛尾175蚊有四大件,分做兩碟都綽綽有餘,非常抵食,所以兩個女仔來淨叫這個main course已足夠。(太長,打到手軟,抖抖先,待續……)