2013-08-28 350 浏览
星期六與媽咪及老公出了灣仔行街街,無意中看見一間樓上越南餐廳,見門面光亮及乾淨,所以決定上去試一吓。上到去見不太多人,原本過了午飯時間,哈哈! 終止可以舒舒服服地食個午飯。上到去點了幾樣食物,有:咖哩牛根腩飯、生牛肉湯粉、、馬拉盞通菜及豬肉蝦片。可能客人不多,食物好快送到,先上生牛肉湯粉,牛肉幾新鮮,幼身河粉配合埋清湯比預期好味,最好就是河粉不會太碎。咖哩牛根腩上桌時亦有很濃咖哩味,初時以為一定好辣,好在入口只是味濃而微辣,放心大食,而牛根腩煮得亦好軟身,尤其牛根夠軟,OK有水準。拼盤上桌時賣相都可以,其中串燒豬肉略為乾身,而我最喜歡春卷,配上生菜一起食,唔...外凍內熱...正! 而蝦餅亦是我的至愛,加上放有一隻蝦在上面,賣相一流。 通菜就正常過正常,但都比其他餐廳大碟,而豬肉蝦片亦比預期脆口。最後點了個薄荷青檸梳打及咸檸七,沒估到梳打水會用由越南入口梳打水,不過最鐘意是柸內放了新鮮薄荷葉,好香,感覺有誠意,抵讚!
咖哩牛根腩
生牛肉湯河