2013-01-24 41 浏览
每年至少有兩次我都會去灣仔會展睇show. 今次選擇去完會展後, 食番個tea(其實係午餐+tea). 上openrice搵cafe 資料, 一見到呢度有quiche & dessert. 即刻唔洗諗. 一入去, 座位真係比較少. 但眼前的甜品橫已經好吸引. 呢度係自助形式. 所以1個人黎都唔太方便.order 左個lorraine quiche, chocolate chaud就坐低. *chocolate chaud真係比想像中細杯. 好似仲細杯過expresso. 朱古力人口好杰, 對於我超like chocolate的人黎講, 絕對正! 另會附送1粒新鮮的rasperry. 中和朱古力的味道.*至於lorraine quiche, 蛋味唔太出眾, 但都唔錯. 只係嫌tart皮做得一般, 唔夠鬆化. 因為食得太飽, 裝唔落甜品. 但無理由放過. 為有揀左4件take away. *左上角的好似叫cassis dome(唔知有無錯), 表面的glacing好酸! 如果glacing甜番少少會唔差. *右上角的已經唔記得叫咩名. chocolate glacing + chocol
每年至少有兩次我都會去灣仔會展睇show.
今次選擇去完會展後, 食番個tea(其實係午餐+tea).
一入去, 座位真係比較少. 但眼前的甜品橫已經好吸引.
呢度係自助形式. 所以1個人黎都唔太方便.
右上角的已經唔記得叫咩名. chocolate glacing + chocolate mousse 好rich. 但裡面綠色的應該係開心果蛋糕, 但就食唔到開心果味.
左下角的cheese cake不過不失.
右下角的係桃味champagne mousse cake. 桃味都出, champagne味就無啦. 一般啦.

*甜品$38 up, quiche $30 up, chocolate chaud$30

**總括黎講, chocolate chaud係好正! quiche唔差. 甜品有待再改進!
2013-01-15