黑門水產すいさん (Fashion Walk)

2023-07-20 35 浏览
黎到黑門水產門口,感覺置身於日本橫街一樣,食肆林立,好似去左旅行咁。餐廳裏面嘅裝橫都令人意外,好有心思的設計,有如日式居酒屋嘅感覺。店員同經理熱情嘅款待,好快安排好位置同介紹餐廳嘅名物,我地好快就決定好食咩。首先黎個黑門令蟹味噌甲羅燒,海膽蟹味噌甲羅燒同赤鬼蟹味噌甲羅燒,顏色望落已經好吸引,店員細心講解食法同先後次序,由啖味嘅黑門令食先,最後先食赤鬼就可以試真啲個味道。係個爐度一路燒,一路聞到蟹膏嘅鮮味,真係好吸引,好想快啲開餐。店員好好招呼,一邊好好客地同我地傾偈,一邊好細心地燒。時間過得好快,好快就可以上碟啦!首先試下黑門令呢個招牌菜,有滿滿嘅蟹膏,蟹肉,蟹籽同蔥花混入鵪鶉蛋,配上梳打餅,真係一流,口腔充滿鮮味,真係好令人回味。再提升層次,試埋海膽,將蟹同海膽混埋一齊真係好夾,完全唔會有賓主之分,兩種海鮮各自發揮將其鮮味提升至極至。最後赤鬼蟹味有點微辣可以衝擊我嘅味蕾,真係一個好好嘅開始。黑門令大漁魚子醬脆脆包更令人大開眼界。口感豐富,香脆嘅法包上面材料豐富,有新鮮蟹肉,鮮甜嘅海膽,魚子,魚子醬,吞拿魚蓉同蟹子,配上炸香左嘅乾蔥,多重口感,令人回味。試左兩款雪葩,各有特色,柚子口感

試左兩款雪葩,各有特色,柚子口感清新消膩,水蜜桃鮮甜清新,最後連肉都食埋唔浪費。

另外仲叫左鐵板燒海鮮雜菌,有魷魚鮑魚同蝦,燒手掌咁大凡立貝配海膽,大板燒,真係好豐富。未去到日本,但有正宗日本菜可以解下癮。