__bbbfoodie
值得一食再食『燒烤堂』
__bbbfoodie
2025-09-20
关注
朋友約食飯,我今次就提議去荃灣「燒烤堂」,食過幾次,因為呢間串燒小店夜晚幾有氣氛、食材新鮮,所以就約埋一齊去食。結果食到尾成晚都好滿意,真係要寫低嚟做個紀錄。

我哋兩個一坐低,先係望住個 menu 已經眼花撩亂,因為選擇太多,唔係淨係串燒牛雞豬咁簡單。頭炮我哋叫咗「燒芝士年糕」同「鹽燒萵筍」。芝士年糕完全冇失望,表面燒到焦香,拉絲又煙韌,芝士鹹香同年糕嘅嚼勁好夾,食落去有啲拉麵芝士波波嘅感覺。鹽燒萵筍清爽得嚟帶少少焦香味,用嚟中和芝士年糕嘅膩感啱啱好。

之後試咗幾款特別串燒,例如「蒜蓉菜圃燒豆皮」—呢個組合本身好少見,但燒到脆卜卜嘅豆皮內裡夾住鹹香嘅菜圃同蒜蓉真係幾惹味,朋友仲話呢碟好啱配啤酒。下一個印象深刻嘅係「蒜香牛油酒煮蜆」,牛油香混住蒜蓉味,蜆肉鮮甜冇沙,個湯底仲可以用嚟蘸麵包。至於「浜燒日本活北寄貝」就好鮮甜爽口,火候控制得好靚,輕輕咬一啖就知係新鮮。

而「紅蔥油蒜蓉粉絲燒元貝」係另一個亮點。元貝大大隻,粉絲吸晒湯汁,紅蔥油香味令成件事更突出。接住落嚟就進入重頭戲—肉類部分。「厚切鹽燒牛舌拖羅」同「鹽燒和牛牛小排」都係必食,牛舌切得厚,咬落彈牙;和牛牛小排油脂分佈均勻,入口即化。

雞類串燒好有驚喜。「汁燒三黃雞氣管」係少見嘅部位,咬落爽口得嚟帶少少焦香;「鹽燒鮮三黃雞腿肉」就多汁滑嫩;至於「汁燒免治雞肉軟骨棒」食落有咬口,再拌埋『月見』,好有日本居酒屋風格。另外仲有小小驚喜,好似「惹味爽口雞腎」同「鹽燒原雞皮」,雞腎爽脆,雞皮油香但唔膩,我地兩個人讚到不得了。

最後食埋「鹽燒白鱔」同「豬肋肉」收尾。白鱔肉質結實帶膠質,燒過之後更突出鮮味;豬肋肉係「稀有部位」,肉味濃厚得嚟唔會過肥,真係幾少喺香港 BBQ 店食到。配返一杯「咸檸七」,鹹香清潤,洗走啲油膩感,正到爆。

我哋食到成晚食到笑笑口。環境坐落舒服,氣氛好夠熱鬧,食物無論係海鮮定肉類都水準高,價錢以質素嚟講算唔錯。
赞好
检举