2019-03-05 1041 浏览
上月某個週末晚上,忽然好想食泰菜,就記起之前朋友推介嘅一間小店,於是趁假期去試一試。小店地埋位置方便,去到荔枝角站d2出口搵到D2 place 入口,一上電梯左邊就係啦。入面座位唔多,大約只有20個。不過我地到達嘅時候只係晚上6時多,雖然係星期六,仍然有充足嘅坐位。研究完一輪餐牌,我地決定叫左個2人餐。見佢有湯,有前菜,有兩份主菜,同時亦有甜品及飲品,最驚喜係我可以選擇油飯。我地十分喜歡佢嘅冬蔭公湯 細細碗但都有唔少菇類,很有口感,味道亦足,頗辣。前菜則有幾款選擇,我地就揀左蝦餅同春卷,中規中矩。主菜方面,我地揀選左海南雞飯及黃咖哩豬頸肉飯,一碗白飯一碗油飯。海南雞嫩滑,入味,淡淡咸香一試難忘。而黃咖哩亦十分香濃,朋友讚不絕口,而我就略嫌偏甜,但配上白飯什至油飯都不錯。一頓完美嘅晚宴當然不能缺少蔬菜,小店嘅馬拉盞炒通菜十分惹味,亦極有鑊氣,絕對出色。最後還有甜品,是我最愛嘅椰汁西米糕,為成餐飯畫上完美句號,飲埋酸酸嘅檸檬茶,我又可以叫多一個2人餐啦,哈哈。