2021-10-17
JEP by Involtini 💛重陽節個日假期,打完風,出返太陽。反正去開屯門就就早啲出門口,博一博睇下JEP有冇walkin位。 銅鑼灣既Involtini Italian Cuisine手工意粉就出左名難book位,屯門呢度可能遠啲,就算book都唔洗話提早太多。開12點,我哋11:50去到,剛好walkin排第二,可以坐Bar枱。Bar枱雖然坐得無咁舒服,但可以望住甜品姐姐👩🏻🍳整甜品,都幾治癒架😆假期都有Lunch menu,包餐包同飲品,可以再加沙律同甜品。餐包都係自家製,好鬆軟配黑糖牛油,印埋自己logo,好精緻😌想買走麵包,都只係一包$20,有4個,抵食。🔸Caperse, panzanella 🥗+$25新鮮水牛芝士番茄青醬麵包沙律,加左黑醋,好多青瓜蕃茄粒,清新開胃。🔸Homemade Tagliolini, garlic, chilli, clams $148用上本地蜆,都好新鮮,食唔到沙。自家製意大利幼麵,口感好彈牙,偏硬身,好有咬口,連同蒜片、辣椒、欖欖油,炒得惹味香口,好食!🔸Open Lasagna, wagyu beef ragu🐮「黃」布和牛千層麵
🔸Caperse, panzanella 🥗+$25
「黃」布和牛千層麵,佢個特點係用一片手造麵S型包住肉醬,佢雖然用左和牛碎,但牛既香味唔係好特出,被蕃茄味蓋過左,呢個比幼麵遜色少少。
🔸Green Apple Elderflower +$34
跟餐特飲半價,味道清新,食完濃味既意粉飲就啱晒!
🔸Osmanthus Oolong Creme Brulee, semifreddo$68
必點💯法式焦糖燉蛋加左花斑茶社既桂花烏龍,除左食到蛋味仲有淡淡烏龍香味,好特別!面頭係炒菠蘿同寒天粒粒,連同燉蛋食,口感豐富,十分出色💛
整體用餐體驗唔錯既,值得一試,不過未去到神枱級咁誇張😛如果唔洗等位都Ok,如果要等一個月可能會有啲失望🙈