見到厚福街新開咗間日本野,緊係要試吓啦☺️本身都有聽朋友介紹過黎,所以上星期日就同男朋友一齊過黎試吓啦🤓可能因為係星期日兩三點呢啲時間,所以舖頭都唔算多人,成個舖頭環境都幾舒服幾乾淨,如果想chill chill地拍吓拖呢到都幾岩🥰呢到主打慢煮肉丼,不過我地今次主要想試吓佢地嘅刺身丼!所以今次我地嗌咗兩個刺身丼😋我地其中一個轉咗做套餐,包咗一碗湯同埋野飲。呢個湯真係比到驚喜我地喎!原本諗住日本餐廳餐湯都應該係普通麵豉湯,但估唔到原來係碗羅宋湯😂呢碗湯正正常常啦,略嫌鹹咗少少,不過都見到啲料有菜有少少肉,都唔似係啲罐頭湯嘅🙈跟住就到丼飯啦~呢碗海膽帶子三交魚刺身丼都幾唔錯!三文魚嘅油脂分佈得岩岩好,唔會好油膩👍🏻海膽唔腥,帶子都幾甜😋三款刺身都做得唔錯!不過唯獨係牛油果硬咗少少,可能因為有啲生,食落就無乜牛油果味🤥[海膽帶子三文魚刺身丼 $108]下一樣就係呢碗火灸三色魚生丼,呢碗丼飯相對失色少少☹️本身好期待佢地嘅火灸刺身會有入口即溶嘅口感,但食落有少少乾身(尤其係火炙吞拿魚),感覺唔似食緊刺身咁😯不過值得一讚嘅係,加咗日本雞蛋落丼飯到又幾好食☺️如果另一碗丼飯都有得加雞蛋就好🤣[火炙三色魚

跟住就到丼飯啦~

海膽帶子三文魚刺身丼

[海膽帶子三文魚刺身丼 $108]

火炙三色魚生丼

[火炙三色魚生丼 $98]

今次野食我地嗌咗青瓜青蘋果沙冰,第一啖未攪勻飲落無乜味🤣飲咗第二啖,真係有驚喜!青蘋果味好出,去到後勁就感受到青瓜味,好特別好清新!本身都驚青瓜味會唔會好奇怪,但好彩完全唔會😂如果要解渴飲呢杯野真係好岩👍🏻

[青瓜青蘋果沙冰 $58 (跟餐加配+$38)]

整體黎講都唔錯,想拍吓拖仔chill chill地食個lunch呢間都係唔錯嘅選擇,個人覺得佢啲野飲做得幾唔錯幾特別👍🏻都值得加錢去試吓!有機會嘅都會再過黎試吓佢地主打嘅慢煮肉丼☺️

題外話,佢地嘅toilet幾乾淨幾企理👍🏻
2021-07-04
海膽帶子三文魚刺身丼