2021-08-22 73 浏览
拉麵,又係拉麵~為咗想一暏呢間魚湯拉麵嘅風采,就算熱屎辣辣都要排隊食🥰都唔係講笑,當日嘅天氣係不能形容嘅熱,直情成個人溶咁滯。好彩排隊嘅位置係喺條巷仔到,都叫無咁熱🤣再加上舖頭好好咁每人派一杯凍水,總算降少少溫啦🥲佢哋嘅服務形式比較特別,準備入舖頭之前店員已經會指導客人去到佢哋門口嘅自助機前面點餐。適逢我去當日冇沾麵,店員都好細心咁同我講已經售罄左,仲根據我哋嘅口味推介左適合我哋嘅湯底✌🏻鯛白湯拉麵「兩碗吖唔該!」冇錯,我哋兩個都係叫咗鯛白湯🤩因為我真係相當怕魚腥味,所以店員都推薦我叫呢碗拉麵作為初學者嘅門檻。佢哋嘅上菜速度相當之快,喺你坐低咗,飲完杯水降完溫之後,一碗熱辣辣嘅拉麵已經由廚師為你奉上。(成個碗嘅設計都係十分之高貴,連埋隻匙羹係一set 㗎!)一上菜第一時間就係試一啖佢嘅白湯,果然冇介紹錯,一啲腥味都無,反而突出嘅係魚嘅鮮味。魚肉係輕輕燒過,個皮都仲食到少少脆嘅,仲迫啲魚油出嚟,超滑超好味,簡直係一洗我對魚嘅bad impression!至於拉麵質地都係偏似油麵嘅嗰款,雖然唔係我最愛嘅幼麵,但一啖濃湯一啖麵咁食都已經係天堂級嘅享受❤️🤤佢哋仲好細心咁加咗少少柚子醬喺碗邊度,

鯛白湯拉麵
「兩碗吖唔該!」冇錯,我哋兩個都係叫咗鯛白湯🤩因為我真係相當怕魚腥味,所以店員都推薦我叫呢碗拉麵作為初學者嘅門檻。佢哋嘅上菜速度相當之快,喺你坐低咗,飲完杯水降完溫之後,一碗熱辣辣嘅拉麵已經由廚師為你奉上。(成個碗嘅設計都係十分之高貴,連埋隻匙羹係一set 㗎!)一上菜第一時間就係試一啖佢嘅白湯,果然冇介紹錯,一啲腥味都無,反而突出嘅係魚嘅鮮味。魚肉係輕輕燒過,個皮都仲食到少少脆嘅,仲迫啲魚油出嚟,超滑超好味,簡直係一洗我對魚嘅bad impression!至於拉麵質地都係偏似油麵嘅嗰款,雖然唔係我最愛嘅幼麵,但一啖濃湯一啖麵咁食都已經係天堂級嘅享受❤️🤤佢哋仲好細心咁加咗少少柚子醬喺碗邊度,覺得太濃嘅朋友可以撈少少落個湯度😉

Oishi嘅拉麵,一定會再encore!