2022-11-05 65 浏览
為咗慶祝anniversary,老公搵咗呢間鐵板燒慶祝,話說對上一次係去日本旅行食,真係令人特別懷念,而老公嘅選擇亦無令我失望!要慶祝就當然要食得好!行入門口見到有食客食緊大大隻鮑魚,我都想試啊!隻鮮鮑魚嚟到真係活力十足,係咁郁嚟郁去好似想逃走咁! 師傅熟練咁將鮑魚起殼𠝹花,幾下手勢就已經可以上碟,鮑魚片厚薄適中,熟度啱啱好,而且非常鮮甜!第二樣就係大大隻帶子,白𠽌𠽌嘅帶子肉,配上湯汁,除咗顏色配搭突出外,亦能帶出帶子鮮味同增添一種香滑口感!帶子燒得金黃又香口,yummy!跟著煮鐵板大蝦,師傅三扒兩撥已經去掉蝦殼蝦腸等,精準拿捏熟度再用工具一壓,完美嘅鐵板大蝦,大隻得來又鮮味!令人期待嘅A4和牛扒當然又係Ichiban!剩係見到d雪花已經流口水🤤!師傅將每份牛肉都切得好平均,入口輕咬就feel到溶化嘅油脂,牛肉味濃入口又柔軟,去日本食鐵板和牛嘅記憶即刻閃現!以為食晒?差啲唔記得仲有個蝦頭未食,黏口嘅蝦膏散發濃香嘅味道,感覺好似食Omakase咁,味道最濃最突出嘅放喺最後,好好味啊!之後仲有炒芽菜、炒飯、湯同雪糕,Ken 師傅仲幫我地畫咗我最鐘意嘅麥兜影相留念,單從佢認真配色同埋即席畫花

之後仲有炒芽菜、炒飯、湯同雪糕,Ken 師傅仲幫我地畫咗我最鐘意嘅麥兜影相留念,單從佢認真配色同埋即席畫花,就明點解呢間舖屹立廿多年都仲咁旺場!

更重要係師傅好識同客人溝通,一邊欣賞佢嘅廚藝一邊同佢傾計,氣氛越食越好越食越開心,而家午市仲有66折優惠,真心抵食!