2019-08-29 122 浏览
每次食Omakase都令我非常期待,因為知道將會大飽口腹! 今日同友人黎到呢間出名既餐廳,師傅Michael Chan師承於日本首相既御廚,頗有來頭! 我地揀咗2個楓set ($850),淺嗜一下師傅既手藝與選材。前菜即炸蕃薯片: 薄切脆身,香口不油膩,有趣的開端!日本南瓜、胡麻醬豆府、核桃小女子魚杯: 從味淡到味濃,每一道各有特式,愈簡單的製法,愈能發揮出上等食材的原味刺身薄切左口魚: 本身味較淡,配上柚子皮後反能凸出它的鮮味拖羅/根室海膽: 拖羅油脂分佈均勻,搭上海膽令鮮味得到昇華,非常完美。同朋友都係叫左尼個set,但伴碟有唔同,加分啊🤩燒物燒腦天: 腦天是呑拿魚頭頂端的肉,非常稀少珍貴,即使燒過後吃下去依然非常嫩滑,表皮脆內裏嫩,一流的處理方法。壽司依次為牡丹蝦、依佐木、赤身、白海膽、熟成拖羅、海綿蛋每一款無論新鮮度、厚度、味道都非常高質。尤其熟成了五日的拖羅,油脂味重,且很有質感,但同時又入口即溶。海綿蛋亦非常特別,加上蝦膠但沒有加麵粉的情況下焗起,有淡淡的鮮味而且很軟熟。蜆湯非常足料,熱食暖胃更添果腹感靜岡蜜瓜甜蜜且多汁,高質素的日本貨

前菜
即炸蕃薯片: 薄切脆身,香口不油膩,有趣的開端!

刺身
薄切左口魚: 本身味較淡,配上柚子皮後反能凸出它的鮮味
同朋友都係叫左尼個set,但伴碟有唔同,加分啊🤩

燒物

壽司
依次為牡丹蝦、依佐木、赤身、白海膽、熟成拖羅、海綿蛋

每一款無論新鮮度、厚度、味道都非常高質。

蜆湯
非常足料,熱食暖胃更添果腹感

靜岡蜜瓜
甜蜜且多汁,高質素的日本貨