好耐冇食鐵板燒了, 香港要搵好味嘅鐵板燒,其實都幾難,雖然日本餐廳真係好多,但要做到好味嘅鐵板燒, 除咗要有師傅嘅功架之外, 仲好講求食材嘅新鮮度,處理嘅手法等等。今次食嘅呢一間鐵人旨花, 我諗係喺香港入面,水準算係幾高嘅餐廳,而且食物同處理手法都非常之高水準,就好似去咗日本一樣,食到當地原材料嘅鮮味, 仲可以睇到到師傅烹調嘅表演。一入到去環境非常之優雅, 而且仲可以好近距離睇住師父烹調食物。有唔同嘅日本擺設 ,亦有各種嘅酒類提供。同友人選擇咗伊勢海老鐵板燒套餐, 先嚟嘅係手作前菜,即是野菜沙律配芥末沙律汁,及三文魚子配帶子。沙律方面非常新鮮,蔬菜夠曬冰凍之餘,食落亦非常清甜嫩口,尤其是蘆筍同番茄仔,每粒嘅番茄都好似食緊水果咁,又甜又多汁, 而且蘆筍非常之清脆, 點埋酸酸甜甜嘅芥末沙律汁,非常之開胃清新。而帶子亦都非常大粒, 肉質鮮嫩之外,表面有輕烤過, 但仍能保留帶子肉嘅嫩滑口感 。底下有幾粒鹹鹹地又脆脆哋嘅三文魚子,一齊食落非常之夾。之後就有汁煮東星斑,師傅好細心咁介紹,先用牛油同醬油煮汁,加上洋蔥絲,再香煎香肉及魚皮,配上日本食用菊花,令湯汁有甜甜既花味同洋蔥味。而煎過既魚皮好脆

有唔同嘅日本擺設 ,亦有各種嘅酒類提供。

而煎過既魚皮好脆口,薄到好似紙咁,魚肉就吸收曬醬汁,除咗保留魚肉既嫩滑,亦有香口既感覺。

而主角之一既伊勢海老,就用咗海膽汁煮既方式,師傅先用一小碗既海膽加上牛油煮成醬汁,再將原隻伊勢海老燒好切開,連埋海膽汁一齊炒。龍蝦既肉質爽口彈牙,而且非常鮮甜,亦有海膽既甘甜,雖然碟邊附有檸檬,但簡單就是最美,我比較喜歡師傅呢個原汁原味既食法。

非常大隻同新鮮既伊勢海老,好吸引。

鮮嫩多汁既龍蝦肉,非常好味。

另一個主角就係A5 和牛,採用熊本既和牛肉,配上蘑菇、南瓜、露筍同蒜片,靚既牛肉就唔洗搞太多花臣嘢,單純點上少少鹽,已經夠吸引,我就嗌咗五成熟,所以入口非常多肉汁。

和牛脂肪分佈平均,油花充足,所以食落入口即溶,亦滲出大量油脂肉汁,非常juicy。再加少少岩鹽,剛好帶出肉味,不得了。

隨後就係和牛炒飯同清酒煮蜆。飯就唔洗講啦,一碗靚既炒飯除咗粒粒分明,亦要夠乾身,呢碗飯除咗做到以上兩點,蛋汁亦包住每粒飯粒,差唔多做到「金包銀」既效果,加上和牛粒既油香,真係大滿足。

而清酒煮蜆亦都唔錯,清酒及昆布作湯,酒香配上蜆肉,非常暖身,但又唔會搶走蜆既鮮味,唔錯。

最後甜品為芒果檸檬雪芭,芒果雪芭加入點點檸檬皮,味道清新,但唔會蓋過芒果既甜味,為今餐劃上完美既句號。

2018-07-25