2010-11-21
自03年朋友介紹後,泰成一直是舊同事同家人的指定飯堂。室內環境多年來一直貫徹「街坊風味」,食客都只為食物而來,夠哂實事求事。星期五晚上七時多,人還不是太多,等了十多分鐘便有位。一來當然點哂各樣精彩泰菜:生蝦刺身:必食,強烈推介。蝦肉新鮮夠凍,加埋酸辣醬汁,風味一流。香葉肉碎炒飯:午市晚市都必叫的favourite dish,獻汁炒新鮮豬肉碎十分香口,送飯一流。記得叫佢飯同炒肉碎分開,一炒埋滋味減半。怕辣者不宜。木瓜沙律及柚子沙律:女士們摯愛,清清地開吓胃,保持水準之作。青咖哩雞配蒜蓉麭:相比之下,青咖哩無甚驚喜。蒜蓉麭蒜味香濃,香脆可口。清炒耶苗:個人覺得蒜蓉炒比較好味,今次口感較遜。Phat Thai:一貫高水準之作,酸度及乾濕度適中,愈食愈想食。沙律串燒雞/豬:保持一貫水準,肉質鮮嫩,口感不錯。6個人埋單每位都只是$120,在銅鑼灣有如此質素如此抵食的泰菜去邊度搵呀你話。
清炒耶苗:個人覺得蒜蓉炒比較好味,今次口感較遜。
沙律串燒雞/豬:保持一貫水準,肉質鮮嫩,口感不錯。