2017-01-19 2024 浏览
餐廳位於銅鑼灣中心,不過佢個門口有少少難搵,唔係對正大街,係喺亨利中心嗰度。間唔時都會黎食飯,不過晚餐居多,今日友人約食lunch, 我就提議黎勝博殿。同晚飯唔同,lunch time係有set叫。選擇大概有10款,價錢就大概$88-$128左右。我同友人都叫左“松”,有炸蝦1隻,芝士雞卷2件同豬柳2件,仲可以選要白飯定燕麥飯,我就選左燕麥飯(懶健康)。未上餐前,會有前菜,就係有椰菜,青瓜同菜脯任食,仲有醋同麻醬任食。椰菜好新鮮,加埋啲醬好好味,醬汁唔會太濃味,配埋本身新鮮嘅椰菜好夾。青瓜同菜脯本身漬左,所以都有味,可以就咁食。如果你個餐有豬柳,店員會拎隻碗俾你磨芝麻,都幾好玩。隔左陣主菜就到,有麵豉湯,飯同埋肉。Full Set燕麥飯有咬口,日本米係黏啲好味啲。芝士雞肉卷好勁芝士味,鍾意食芝士嘅人一定大愛,就算凍左啲芝士都唔會結埋一舊。炸蝦好大條,炸粉唔厚,好味。炸豬柳唔會炸到乾哂,都仲有肉汁,點沙律醬或者勝博殿嘅秘製醬汁都好味,個人比較喜歡沙律醬。一碗飯啱啱好,食完肉又可以食返啲菜中和返,正!總括黎講lunch黎食係抵啲,同埋可以book位,夜晚要walk in架!

Full Set

2017-01-19