2018-10-31 413 浏览
少年時代的我, 已經開始愛上吃生蠔.遇上了那位愛飲食的女友, 真是志同道合, 齊齊覓食! 打開  Open rice  找到吃生蠔專門店,  The Oyster House,  位於灣仔, 一起約去試試.餐廳面積不太大, 格調舒適, 主打生蠔及西餐.    好吻合我們要求, 因為我們吃生蠔好自律,  每次不會吃多於四隻, 所以選擇餐廳時, 女友必查看餐牌, 須選叫海產或扒類, 食物才吃得均衡.入座後, 店員很樂意介紹時令食品給我們, 先有生蠔,  最重要是我們至愛目標.........多國生蠔.餐牌上食物供應種類特多, 有廚師推介, 前菜 (冷/熱盤).  價錢中等.有頭盤和主菜.    主菜有薄餅, 豬/牛/ 雞/海鮮, 意大利麵/飯, 湯及甜品.   吃生蠔, 必要叫白酒.    女友不是酒客, 所以我簡單的點了 Las Condes Sauvignon Blanc, 酒精成份低而果味較重,  入口夠香, 選擇不錯.點餐前, 侍應已送來, 香草麵包:  一碟 4 塊, 配黑醋, 橄欖油.  方便大家先醫肚.  麵包暖又軟, 富香草味, 質感和味道都好. 我們落單了.   我選擇了
少年時代的我, 已經開始愛上吃生蠔.

酒精成份低而果味較重,  入口夠香, 選擇不錯.
麵包暖又軟, 富香草味, 質感和味道都好.
我們落單了.   我選擇了生蠔產地源自西班牙, 愛爾蘭, 南菲. 每人各款一隻, 共三隻.
依習慣, 吃蠔先由淺味吃起至濃味.
南菲  Rollex   鮮甜十足.  海水味不太重.  形狀較圓細.
西班牙 Spanish  Rock XL $75/pc-    肉質潔白, 蠔肉大而爽口, 海水味和蠔味兼備 ,
愛爾蘭 Majestic NO. 1  $57/pc-     入口有濃厚海水味, 愈食愈甜, 極之爽口, 重量足.

整体各款蠔肉新鮮,  入口有分甜, 甘, 爽三類.

質素佳.
我最愛吃 西班牙 Spanish  Rock,  因為蠔肉大, 食感豐富, 海水鹹味突出, 蠔肉甜.
蟹肉牛油果醬塔  (King Crab meats Tian)
好巧手的一個冷盤,  女友最鍾意, 黑魚子份量多, 粒粒晶瑩,  配上鮮味蟹肉, 好食到出奇.
牛油果醬在底層,  香滑度高, 鮮甜細滑.
頭盤:  香煎日本帶子配野菌木魚絲  (Japanese Hokkaido Scallops)
長長的白色盛器, 上載北海道帶子,  墊著雜菌和 伴著木魚絲,  每人分享兩個, 帶子輕煎, 外面煎封, 內裡軟棉, 味鮮甜.
炭燒加拿大天然豬鞍  (Char-grilled Canadian Natural Pork Chop)
肉質嫰, 炭燒味香, 沒有豬肉的酥味,  帶少少脂肪特別 juicy. 外層燒至微焦, 有點脆口,  伴碟有青豆, 蕃茹, 薯仔,  組合不錯.
香蕉拖肥批  (Banoffee Pie)
女友盛讚廚師畫功細緻,   甜品造型靚.  爆紅多啤喱好新鮮, 上層忌廉軟滑, 中層香蕉鮮香,  餅底可口,  我倆都滿意.
今晚去了這間餐廳, 選對了, 生蠔很新鮮, 廚師廚藝有水準, 價錢非常合理.
由冷盤, 前菜, 主菜到甜品, 都合心意, 值得推介.