2021-06-19
本身起klook 買左afternoon tea package,我打去預約window seat.咁我無提klook,以為到時埋單時 show QR code便可.(klookterms 都冇提 需不需要自行預約)到當日中午餐廳打黎confirm booking一次,都不以為意.去到餐廳食完TEA埋單時,個待廳(身型高大壯女待廳)自動波拎單比我埋單 我就同佢講:我用KLOOK QR code 既。跟著佢轉頭行開左 再返黎 就黎料!首先,佢話我duplicate 左booking(即餐廳已知我經klook卜左張檯 + 我打去卜位時又卜左張,變左頭尾兩張)咁我表示:OH我唔知會咁喎!跟著佢話:不要緊 下次make booking 時留意返 要講聲klook字眼. ( 咁依part 我覺得無問題既 溫馨小提示囉 )最有問題係 佢一氣呵成講完以上對白 最後講!!!“都多謝你幫我地hold 多張檯,OK架啦,對一對名 你地可以走得”我當場都未反應過來 隔左 三秒後 我都想叫返佢黎問 多謝我既point 係咩?但由於家中老媽同行 我唔想傷雅興. 回家路上 我就愈諗愈嬲,作為客人第一次用kloo
咁我表示:OH我唔知會咁喎!
最有問題係 佢一氣呵成講完以上對白 最後講!!!
作為客人第一次用klook,klooks無寫清楚要不要再打黎卜,就算我講漏左都好小事姐! 重點我又唔係特登make 多個booking,整固你.我卜多左張檯 唔通我坐個張檯會大D架咩?定係我可以拿多份tea set?
打黎confirm booking 電話又得一通,如果有兩通電話打黎confirm 可能一早都知make 左兩次booking.
第二 , 作為前線侍應 你可以溫馨小提示既 但不應拐彎抹角 比說話我聽囉!人地唔知 以為餐廳係佢開/定佢要跑數, 做少檯生意 好肉緊 覺得好蝕桌咁!真是蝕左張檯!如果你睇到依篇野 我都想同你講 咁小事都令到你要出口 .我都溫馨小提示一下你, 你適唔適合做依份工?
我對前線工作人員不嬲都冇要求 冇笑容/黑臉 I don’t care 香港人工作busy 我唔會因為咁而咁得閒打差評, 你有工作效率 不過不失就算啦 放過人地 等於放過自己. 但係比說話比客人聽 依樣野 真係接受唔到,太唔專業啦~簡直係趕客. 抵食都冇用啦
服務行業都冇分高低 用心做好職責 就係專業
就值得被尊重.我見到廁所清潔姐好認真做野
都會講唔該, 我叫親前線侍應都唔該前唔該後.
尊重別人=尊重自己 不識尊重客人既服務界人士 我都願意花時間打文 打電話 打email作出相關投訴
再溫馨小提示你適唔適合做依份工?
PS 最後已經打電話去投訴 經理都回覆了
所以KLOOK客自己睇路啦