2021-08-15
來自北海道札幌嘅居酒屋--淳吟Jyungin!除咗供應北海道本店嘅招牌和食及日本料理外,仲引入當地稀有嘅獲獎清酒!老公鍾意飲sake,呢晚就特地同佢過來試下!嚟淳吟一定要試下清酒,呢度有好多獨家引入,比較罕有或得獎嘅清酒,點Sake Flight就可以一次過試到3款。是晚嘅Sake Flight包括:1. 純米大吟醸Princess2. 一生青春 特別純米3. 長寿金亀 純米吟醸酒三款Sake由淡至濃,我自己屬Sake初哥,感覺呢三款入口柔順溫和,口感亦偏向清爽,所以好啱我口味。配搭較濃味嘅和牛牛雜或較清香嘅清酒鮑魚,飲少少酒確能帶出食物嘅味道!親切嘅店員知道老公喜歡味道濃厚一D嘅sake,特意配搭咗另外一款嘅Sake Flight,當中仲有大吟醸呢!清酒浸鮑魚($88)清酒浸鮑魚雖然份量不多,但味道唔錯,新鮮鮑魚煮至剛剛熟,肉質軟腍爽口,用清酒浸製多日,酒香四溢,非常入味。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)($115)淳吟與其他居酒屋不同嘅地方,在於呢度有好多出名少見嘅特色料理,甚至連野味鹿肉都可以食到。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食其實係北海道蝦夷鹿肉混合和牛手打而成,怕鹿肉羶味嘅都可以接受
是晚嘅Sake Flight包括:
1. 純米大吟醸Princess
2. 一生青春 特別純米
3. 長寿金亀 純米吟醸酒
清酒浸鮑魚($88)
軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食(味噌燒茄子)($115)
淳吟與其他居酒屋不同嘅地方,在於呢度有好多出名少見嘅特色料理,甚至連野味鹿肉都可以食到。軟棉蝦夷鹿肉漢堡兩食其實係北海道蝦夷鹿肉混合和牛手打而成,怕鹿肉羶味嘅都可以接受,不過對於較為重口味嘅我倆來講,都係希望鹿肉成份可以多一D,因為我哋就係鍾意食鹿肉獨有嘅味道呢!雖然話係二食,但原來茄子只係作為擺碟,同想像中有D唔同呢!
海鮮大阪燒($90)
海鮮大阪燒雖然size亦比較迷你,但係我哋食過最足料嘅一份大阪燒,海鮮好多,麵粉比例較少,味道非常豐富!
土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜($98)
土手味噌煮日本黑毛和牛内臟一鍋有唔同嘅内臟,如:牛肚、牛腸、牛肝等,內臟吸收味噌嘅香味,送酒一流!