2010-02-17
平日刨開openrice, 昅慣飲食男女, 間唔中都會話, "Yee? 似正喎?! 有機會去去試下先." 不過通常都有好多excuses去左試第二d 新野. 近期無啦啦密密食, 幾間想試好耐嘅食肆都成功拜訪. 又去上環永合成, 又去荃灣Saizeriya. 不過, 比較值得落筆記下來, 都係呢間有趣嘅打冷.根本就係為左佢先黎太子. 放工直接到太子. 由彌敦道行沿太子道西行去唔洗10min. 一定唔會見唔到. 因為一來, 最燈光火著係佢; 二來, 最多人企 o係門口等位都係佢.o係開飯網做過下功課, 再憑我快速昅到幾枱小菜嘅賣相之後, 就決定左試.. 涼瓜鹹菜排骨湯 炆鳳爪 蠔餅 鹵水鵝片 白粥 x 2得兩個人, 唔叫得多. 炆鳳爪同炆豬手.. 好難揀. 既然甚少 o係潮州鋪叫炆鳳爪, 就試下佢啦. 既然人人讚, 炆得淋已經係我對佢嘅基本要求. 豉汁鳳爪的味道實在調較得恰到好處. 比起點心鳳爪, 大隻得黎炆得好淋好入味. 特登配返兩個潮州白粥, 呢碟野果然係送粥良品!去得打冷, 鹵水野一定有份. 鵝片因肉厚, 比較難入味. 平時會叫碟鵝肉, 今次既然黎到一間有幾廿個好都冇一個唔好嘅陵發,
涼瓜鹹菜排骨湯
炆鳳爪
蠔餅
鹵水鵝片
白粥 x 2
去得打冷, 鹵水野一定有份. 鵝片因肉厚, 比較難入味. 平時會叫碟鵝肉, 今次既然黎到一間有幾廿個好都冇一個唔好嘅陵發, 就試一試有冇驚喜. 肉嫩, 但始終不夠入味. 味道是滿意的, 但和其他有名氣的潮洲鹵店, 不相伯仲吧.
反而令人驚喜的是那一碗涼瓜鹹菜排骨湯. 涼瓜淋到一入口就溶化, 唔知係咪落左好多豬骨, d 湯係比起任何一間排骨湯更鮮甜. 厲害嘅係, 你見唔到一層厚厚嘅油 (如真係落咁多豬骨, 要隔得咁清都唔易!). 飲落一d 都唔覺油膩.
蠔餅上場. 炸得香脆. 漿粉同蛋份量啱啱好.. 唔會食極都係炸漿彧者煎蛋. 另外, 優勝之處係d 蠔又多又大得黎係原隻而唔係切粒. 令每一啖都可以有食炸蠔嘅效果. 咁先真係食緊蠔餅, 而唔係"炸.蛋". 不過, 兩個人食始終 heavy 左少少, 三個人份量就剛剛好~
p.s. 埋單, 老闆喵一喵, "$190 啦!" 又真係位位都$90-120 喎... 哈哈.. 呢個都可以係一個好嘅gimmick. 另人想再黎食多次.. 可能就係因為想俾佢"亂估"多次之嘛. 哈哈~