2022-03-31
店鋪:何賢記甜品世家 (西環)地址:西環堅尼地城爹核士街11號地下4號舖西環堅尼地城爹核士街呢間甜品鋪——何賢記甜品世家 @hoyinkee 開咗3年幾,主打懷舊嘅糖水之餘,老闆仲不遺餘力咁時不時推出新款、新口味嘅甜品🍧,希望用心去製造足料嘅甜品去留住食客嘅胃口除咗喳咋、紅豆沙、芝麻糊、紅棗茶呢啲經典特色之外,仲有一啲見到個名就好想試嘅新式糖水,例如小紅帽、綠野仙蹤、水晶宮、團團圓圓等,想知喺咩嚟?自己去試吓咪知囉😏太多選擇令人花多眼亂,糖水店嘅職員見我哋猶豫不決仲主動介紹佢哋唔同嘅人氣甜品比我哋知,親切又好talk得☺️✝️美顏牛奶浴 $37材料:蛋白燉鮮奶、桃膠、雪燕、芋圓、椰汁一食落口就知好滋潤好補,除咗奶滑香濃帶有陣陣椰汁香,一絲絲嘅雪燕放入口綿綿細膩,難怪店員話食過嘅女士都會返轉頭再食🥰✝️芒芒天空 $43材料:楊枝甘露、愛玉、芒果🥭、水晶、小丸子🍡裝到滿瀉嘅芒芒天空未食就知充滿芒果嘅氣息,芒果粒雖然唔喺特別甜,但食落依然有陣陣鮮香🥭,加埋水晶、愛玉、西柚、西米、小丸子等唔同材料嘅交雜,每一啖都喺超豐富滋味😆✝️始創金銀燉鮮奶 $33材料:流心蛋黃、燉鮮奶由開店到依家嘅招牌糖水之一,
地址:西環堅尼地城爹核士街11號地下4號舖
除咗喳咋、紅豆沙、芝麻糊、紅棗茶呢啲經典特色之外,
✝️美顏牛奶浴 $37
材料:蛋白燉鮮奶、桃膠、雪燕、芋圓、椰汁
一食落口就知好滋潤好補,除咗奶滑香濃帶有陣陣椰汁香,
✝️芒芒天空 $43
材料:楊枝甘露、愛玉、芒果🥭、水晶、小丸子🍡
裝到滿瀉嘅芒芒天空未食就知充滿芒果嘅氣息,
✝️始創金銀燉鮮奶 $33
材料:流心蛋黃、燉鮮奶
由開店到依家嘅招牌糖水之一,用咗流心蛋黃加入去香滑燉鮮奶當中🥛,顏色尤如金銀配搭,奶味香濃嘅燉蛋散發出濃郁嘅蛋黃香,食完第一啖之後就唔想停😌
✝️黑白桃膠 $32
材料:桃膠、仙草、西米、椰汁
以黑白色嘅配搭襯托出呢碗簡而精嘅糖水,黑色嘅代表有仙草,
我特別鍾意佢哋用嘅碗夠晒傳統特色👍。喺附近去完打卡點例如百年石牆樹、泳棚、海旁等之後,不妨過嚟食返碗糖水滿足一吓自己😻