荷蘭就叻,何蘭是如何的正呢?將餐廳、cafe、酒吧三合一,打卡得環境得嘢食得服務得,立即榮登我本年度最愛餐廳榜首。fusion嘅菜式獨一無二,揉合中西式元素,仲經常換menu,創意無限。menu有n版,令人眼花繚亂,樣樣都想試下,等我呀ˉ̡̠̭̭"( ⑉¯ །། ¯⑉ )ˉ̡̠̭̭" !𖦹 香煎五花肉 ∙ q彈花枝漿 ∙ 飛魚子糖醋汁 ∙ 漢堡包 ∙ 是日沙津 $128 🉐係個很新奇嘅配搭,而且味好好味!香煎五花肉香口,花枝漿厚身脆口,如其名咁q彈;醬汁酸甜,加上蟹子增強口感,一食落口就愛上佢了。最令人感動嘅係個包仲係脆嘅,完全無被醬汁整淋,加分。𖦹 蒜苗爆炒大尾魷魚鬚 ∙ 油泡龍膽石斑魚柳 ∙ 配日本櫻花蝦燴稻庭烏冬及鰹魚忌廉汁 $138相比起其他菜式,呢個烏冬就無咩特別,我稱之為高級版炒烏冬。海鮮新鮮,份量慷慨,烏冬口感煙靭,食落有中菜小炒嘅感覺。𖦹 法式提拉米蘇多士 ∙ 香蕉果茸 ∙ 雲尼拿雪糕 ∙ 桂花糖漿 $98 🉐呢個多士!拍得住!nutmad~平日嘅法式多士係用鮮奶蛋漿浸隔夜麵包,呢個多士參考tiramisu做法,用咖啡蛋漿浸手指餅,食落外脆內濕潤,似custard,咖啡味香濃。雲呢拿雪

呢個多士!拍得住!nutmad~平日嘅法式多士係用鮮奶蛋漿浸隔夜麵包,呢個多士參考tiramisu做法,用咖啡蛋漿浸手指餅,食落外脆內濕潤,似custard,咖啡味香濃。雲呢拿雪糕奶味重,配上香蕉蓉、焦糖脆脆、焦糖香蕉,好飽!好肥!好滿足!

𖦹 芝麻湯圓 $120 🉐

元宵食湯圓就合理,湯圓究竟可以點飲呢?用萬壽無疆茶杯盛載呢道傳統中式甜品,面頭係綿密細緻嘅花生泡沫,飲落口似奶蓋,中和咗底層強勁嘅芝麻whisky味,創意滿分亦易入口。最q係隨杯附送真湯圓乙粒,enjoy。
芝麻湯圓

𖦹 鹹梅西瓜沙冰 $58

著羽絨飲沙冰,有趣。很消暑嘅一杯飲品,想起台灣嘅夜市,惟鹹梅味欠奉。
2022-02-24
芝麻湯圓