2022-03-12
1947 浏览
中環一向係個充滿歷史嘅社區,文物/古蹟/活化建築周街都有。仔細走進每個街頭/唐樓都會見多幅從以前到現代嘅畫作,新舊交替,而今次呢間餐廳就用新型fusion菜式帶你走進80年代嘅香港。 店舖原身位於蘇豪,老闆係個酒鬼。去到呢D充滿酒吧嘅地方,只有西方嘅啤酒,但幾乎冇本地啤酒。於是佢就同女友創立此店,打造間港式酒吧。(起初女方家人係反對佢嘅,加上要日夜顛倒,一個月只見得家人一次。) 何蘭正呢個名一聽都知係同“好L正”嘅諧音,而店內“涼茶鬼佬”霓虹燈其實係本地人眼中嘅鬼佬啤酒。 店舖門面招牌相隔一條街都見到,加上火龍與月紅白字體,未入到去已經吸引到我。店內裝修反而冇想像中咁懷舊,偏向型格而不隆重。食物方面,每樣野都有D中西元素。例如澳洲牛面臉沙爹醬burger,叉燒egg Benedict,腐乳焦糖燉蛋etc,新奇百怪。掃描qr code又睇到是日精選,仲有咖啡同hk cocktail/自家釀製啤酒等。 24小時慢煮黑毛豬叉燒/豬肉撈飯/温泉蛋/韓國紫菜$178 我都有見過有西餐廳會去做叉燒飯,但呢個就微微貴咗D。本身好想試啤酒,但當時只係下午,就唔想飲到醉wing wing。提埋大家,午市
24小時慢煮黑毛豬叉燒/豬肉撈飯/温泉蛋/韓國紫菜$178
24小時慢煮黑毛豬叉燒豬肉撈飯
我都有見過有西餐廳會去做叉燒飯,但呢個就微微貴咗D。本身好想試啤酒,但當時只係下午,就唔想飲到醉wing wing。提埋大家,午市相對係少咗好多選擇。
碟飯望落就好大碟,欣賞佢隻碟仲係暖嘅。叉燒size當係舊迷你牛扒啦,望落有少少燶邊。光滑嘅蜜芽糖外層帶微脆油潤嘅口感,內裏就嫰滑,酥軟,半肥瘦嘅豬肉帶出甜味與醬油玫瑰露等嘅厚度,我就覺得唔錯。
飯聞落有陣豬油嘅酥香(一開始覺得似鴨油),用上日本米,有濃郁嘅醬油香,飯粒重油香但做些微過熟,冇乜口感。温泉蛋令白飯更濕潤而順滑,令走氣嘅紫菜都有返D用途。
是日精選:
百里香牛油煎紐西蘭走地嫩雞肶肉 脆炸三黃雞全翼 白胡椒煮鹽鹵豆腐 手切本地臘腸燒汁 $?
第一次係寫都唔想寫嘅野食名,其實根本係冇真正嘅名稱,同呢道菜一樣,好似冇個明顯嘅主角。價錢我就無法提供,一黎網上揾唔到,二黎係daily special,好少見網上有出現。
先講應該係主角嘅雞肉。外皮見到係黃到金,完全地脆身,爽呀!雞肉切開係反光嘅,但冇餐牌寫得咁鮮嫩多汁,期望高咗,正正常常啦。配上准鹽五香粉後都幾好嘅。
百里香牛油煎紐西蘭走地嫩雞肶肉
中間嘅雞中翅同樣香脆內嫩,下面嘅啡色醬汁就似係西式gravy,但就有埋臘腸嘅咸/甘香。臘腸粒就韌韌地,加埋醬就好L咸,再有D蘑菇/粟米荀/娃娃菜。左邊就有塊硬豆腐,重豆香,有空氣感。白色醬汁就似係忌廉湯汁。
其實成道菜簡單地比幾隻字佢:咸,無厘啦更!但食物品質算唔錯。(可能係我個人唔識欣賞,或者餐廳本身就係想一碟餸有三個main character)
腐乳焦糖燉蛋/牛油厚多士/綜合野莓$148
腐乳焦糖燉蛋/牛油厚多士/綜合野莓
見到個名已經覺得超奇怪,當然要叫嚟實測一吓。焦糖燉蛋要過百真係好唔簡單吓,望落好似好大碟,但其實個兜好淺架咋。
腐乳焦糖燉蛋/牛油厚多士/綜合野莓
焦糖燉蛋個texture完全被顛覆,似係mousse/肝醬嗰隻咁,絲滑如沙。佢又甜又咸,有腐乳嘅濃香,但又有蛋香。最好都係三個人黎食好d。
腐乳焦糖燉蛋/牛油厚多士/綜合野莓
牛油多士奇怪地切成一條條。外脆但內裏唔算鬆軟,而牛油香就剛好足夠。旁邊嘅米餅搭配呢個唔知乜醬就相對合理好多,薄脆而有米香。
聽落好似唔錯,但角色定位就好有問題。如果餐廳想係整抹醬嘅,我覺得可以加返句Creme burlee"style"spread咁,費事誤導別人啦。加上佢個包真係...一嚟咁切得好奇怪而比較難hold得到個“燉蛋”,二嚟咁切似係魚手指咁要點汁lor。
牛油烤福洲椰菜花 迷你瑤柱汁 炒焙根