2022-12-27
一直都想試吓法國菜,趁住聖誕佳節,搵到呢間位於西環嘅高質法國餐廳🍽 La Creperie 姐妹店Bistro Breton by La Creperie以藍色為主調🏝海岸做主題,營造法國Brittany海岸小鎮風情😍我地一人嗌一個Set Dinner $378 (1 Starter + 1 Main + 1 Dessert),位於港島來講價錢唔算貴,最緊要係樣樣都好好食😋性價比極高!!StarterLe Marite +$128依個迷你海鮮冷盤有生蠔、虎蝦、螺、蛤各2隻😎 喜歡食凍海鮮嘅原因係可以品嘗到海鮮原本嘅鮮甜味,當然係靚嘅海鮮先得啦😆 不得不提Bistro Breton的homemade mayonnaise, shallot vinegar sauce!! 兩款都各有特色,配上新鮮海鮮真係一流☺️Escargots de Bourgogne勃艮第蝸牛係勃艮第嘅傳統菜餚,做法係將蝸牛肉用大蒜黃油,雞湯或葡萄酒一齊煮熟,添加百里香,歐芹,松子,更能帶出蝸牛肉嘅鮮味😋MainDuck Confit油封鴨係法國西南部嘅一道傳統菜餚,係用肥鴨製作而成,通過強飼法加肥,鴨胸和鴨肝都係如此
Starter
Le Marite +$128
Escargots de Bourgogne
Main
Duck Confit
油封鴨係法國西南部嘅一道傳統菜餚,係用肥鴨製作而成,通過強飼法加肥,鴨胸和鴨肝都係如此🙊 將鴨肉放於70至85℃的熱脂肪中煮至少2小時,然後放入罐中並蓋上一層脂肪,隔絕空氣嘅接觸🤓 唔怪之得肉質如此軟滑,鮮嫩多汁,輕輕一切已經成功將鴨肉同骨分開!! 配上orange sauce, mashed potato🥔全部都係我至愛💕
Beef Burgundy
用上紅酒同牛肉湯燉嘅牛面頰,配上胡蘿蔔、洋蔥、蘑菇、大蒜加香料調味,十分惹味!! 重點係燉牛面頰十分軟綿綿,入口即化🤤 仲有我最愛嘅薯蓉,撈埋紅酒同牛肉汁真係超級無敵正‼️
Dessert
Crème Brûlée
焦糖面燒到脆卜卜,燉蛋部分食到有淡淡既檸檬清香,蛋味好香濃,幼滑既口感同香脆既焦糖面真係十分夾😋
Crepe Les Voiles de Saint Tropez
法式可麗餅又名Crêpe,係一種來自法國嘅傳統煎餅,可以有甜有鹹🙂 我依款就係甜點,每份Crêpe都即點即做,餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃😍 蘋果肉桂甜薄餅配上用焦糖輕煮嘅蘋果、焦糖海鹽,當然唔少得一球雲呢嗱雪糕🍦為依餐法國菜畫上完美嘅句號😊