2022-07-04
住美孚嘅朋友問我知唔知美孚都有 Omakase, 我話真係唔知喎,結果前晚就去試咗。究竟有乜食⬇️坐低咗喺吧枱之後,我哋就揀食乜嘢餐,我哋兩個揀嘅都唔同,我就揀咗Supreme Omakase$1400(1) 時令前菜三款師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食。**清酒煮北海道赤鮑魚,幾好食鮑魚爽口彈牙,食到佢嘅好鮮度,加埋壽司飯同鮑魚肝醬,鍾意食鮑魚一定好高興,就係我😆** 鮟鱇魚肝,口感嫩滑Creamy,好味(2)刺身7款** 師傅會根據當天最好嘅時令食材安排比客人。**岩手縣真蠔🦪好結實少少Creamy,蠔味重 帶小小海水味好新鮮。*金目鯛-鮮紅色的魚身,油份非常飽滿。因為魚的油份透過燒烤加熱後帶出更強烈的香味,所以日本當地的傳統食法主要為火炙其魚皮去保持鮮嫩口感。 味道鮮甜但係食落唔會好油膩**龍蝦刺身,超甜,肉質結實。**海膽杯,超多海膽,好新鮮好鮮甜。播放鮑魚加鮑魚糕**灸燒帶子,帶子大大隻又juicy,用剛剛燒完嘅紫菜包住,外面脆卜卜超好食。(3)壽司5款*師傅會在️壽司飯加小小調味,壽司新鮮度唔使點豉油。*中拖羅手卷,-大トロ一大片厚厚嘅 好粉嫩嘅拖羅再加上師傅在面前燒過嘅脆卜卜
(1) 時令前菜三款
師傅會介紹你由淡味到濃味去順序食。
** 鮟鱇魚肝,口感嫩滑Creamy,好味
(2)刺身7款
** 師傅會根據當天最好嘅時令食材安排比客人。
**龍蝦刺身,超甜,肉質結實。
**海膽杯,超多海膽,好新鮮好鮮甜。
播放鮑魚加鮑魚糕
(3)壽司5款
*師傅會在️壽司飯加小小調味,壽司新鮮度唔使點豉油。
*中拖羅手卷,-大トロ一大片厚厚嘅 好粉嫩嘅拖羅再加上師傅在面前燒過嘅脆卜卜紫菜包住,外脆內軟,口感超正,味覺嘅享受
**仲有蟹膏加蝦、火灸吞拿魚壽司、北寄貝柱鮑魚
壽司、金目鯛壽司、北海道馬糞鹿兒島A四和牛等等。。。
(4)碎蔥吞拿魚腩手卷
**油脂感十分之豐富 ,睇住師傅燒下吞拿魚,再加入冇燒過嘅吞拿魚腩內,佢話咁會冇咁肥但係同時又多一點清爽,呢個真係好好食😋
(5)廚師特選一品料理
**甲羅燒賣相好正,有隻蟹仔喺側邊,蟹肉係師傅自己拆肉再調製,超多蟹肉,加埋多士一齊食yummy🦀
(6)蟹肉茶碗蒸
*呢個茶碗蒸好多蟹肉,蒸到到啱啱好,好滑好鮮。
(7)時令清湯
** 鮮魚湯配上豆腐同埋菇菇,多料,好飲。
(8)甜品
*芝士味雪糕,好香芝士味,夠滑。
呢個Omakase食咗大約2小時,一路食一路欣賞師傅嘅手勢,以食物水準同埋價錢來講,值回票價,絕對推介。