2020-01-27
今日客人請食開年飯,就喺公司附近嘅日本料理,質素幾好,門面大吉大利的金石壽司。我哋鍾意坐吧枱睇住師傅整壽司,多人分享我哋點了一個 $668 晚餐,然後再散叫其他美食。首先食個蟹子沙律開下胃先。套餐嘅刺身五點真係見到都流口水🤤吞拿魚、三文魚、油甘魚、牡丹蝦、白身魚伴海膽;全部都賣相亮麗,刺身新鮮有光澤,食到我哋舔舔脷!帆立貝柱博多燒,$48 已經有兩件。都可以話係小店的招牌菜,紫菜夠脆,帆立貝柱 半刺身級數,兩邊輕燒,五成熟度最好味。汁燒芝士竹輪牛肉卷 $68,汁燒很惹味,芝士竹輪原來就係有芝士流心的獅子狗卷,外面再卷上牛肉,多重滋味口感呀!鹽燒豬腩肉串 $25,一串嘅質素真係超晒班,豬腩肉肥瘦均勻,肉質味道濃郁,鹽燒味道香噴噴。壽司我都喜歡吃傳統的,飛魚子壽司 $12件,即叫即製,比好多連鎖店都抵食又好食。松葉蟹膏壽司更加係食過返尋味,北寄貝壽司 最緊要新鮮鮮甜,我對這裏的壽司評價很高分呢!串燒雞翼 $28,對雞翼有打不開的情意結,只要Menu有我就一定鍾意食,新鮮燒起香噴噴,皮脆肉滑又多汁,食多幾串都唔會厭。
首先食個蟹子沙律開下胃先。