一間餐廳係咪值得返桌,除咗食物之外,服務同第一印象都會影響呢個決定。今日放工已經攰到傻,約咗朋友去呢間喺尖沙咀樓上嘅泰國餐廳晚飯。朋友食過好幾次,今日佢帶我嚟親身體會點解佢咁喜歡呢一間餐廳。 一出電梯,華麗又神秘嘅裝修,摩登時尚又有少少泰式風情,擺咗一啲佛像裝飾品,用咗少少綠色嘅牆身,感覺其實有啲似置身叢林。凳都未坐低,就即刻有同事傳上2杯有檸檬香嘅水 ,同我哋介紹食物,貼心安排。 喺尖沙咀區嚟講呢度價錢唔算貴,不過不失嘅價錢食物質素又會係點樣呢?點餐之後 菜式分咗兩批先嚟到,我哋開頭以為有菜式落漏單,詢問店員先知原來佢哋因為怕菜式凍曬會分兩次叫廚房起,好貼心等客人食完第一輪先再上第二輪。.蒜香軟殼蟹 $108平時比較少食炸嘢,因為朋友好鍾意食,所以就叫咗一份。一份大約有三隻軟殼蟹,將佢切半,份量都好多,因為知道軟殼蟹成本其實唔平,所以呢個價錢真抵食!炸到外脆內軟,尤其軟殼蟹手腳位比較幼,咬落去香脆到有聲,蟹肉蟹膏都好多,唔係乾爭爭,蒜香味好重。.咖哩南瓜牛肉 $138我係一個南瓜fans,見到佢呢個咖哩會用南瓜原個上,當然唔會錯過。比我想像中真係大!有薯仔,甘筍,洋蔥同埋牛肉,所有份

蒜香軟殼蟹 $108
咖哩南瓜牛肉 $138
我係一個南瓜fans,見到佢呢個咖哩會用南瓜原個上,當然唔會錯過。比我想像中真係大!有薯仔,甘筍,洋蔥同埋牛肉,所有份量都唔少,尤其係牛肉。坊間嘅泰國菜如果有咖哩牛肉,可能大約只有四到五塊,呢個盅入面有大約十塊嘅滑牛肉,食極都未完🌚咖哩汁椰香味重 ,偏向稀,南瓜薯仔都煮得好腍。
烤薄餅$28
食咖哩一定叫埋薄餅,呢度薄餅嘅好處係每一塊都好薄,好易令到咖哩汁吸收。👍
蝦醬炒通菜 $88
呢間炒通菜係泰國菜嚟講唔太油,而且蝦醬味極重,又唔會過咸,份量都唔少。
泰式蝦肉炒金邊粉 $108
以尖沙咀地段,108蚊嘅金邊粉,呢度足夠兩到三個人share,絕對經濟。金邊粉酸酸甜甜,蝦肉都有大約五粒左右,唔會好濕,好惹味好開胃。拌左好多豆卜同埋花生碎,呢兩樣嘢絕對係精華。
椰青 $48
其實佢有好多飲品,不過想清清地,所以就叫一個椰青,大過個頭,椰青天然味道好清甜。
如果唔係朋友帶我嚟,真係唔會知道原來係海防道樓上舖會有呢間咁有feel,質素都唔錯嘅泰國餐廳。我哋入咗時間已經係八點鐘,都仲有人嚟幫襯。最值得一讚係侍應會不斷體貼客人嘅需要,例如斟水換碟, 成餐飯都食得好舒服。😊