2023-06-08
👭🏻孖妹今日黎到呢間位於蘭桂坊新開嘅酒吧,門面有霓虹燈整成嘅紫色招牌,好吸睛夠晒搶眼😂酒吧一共有兩層,店員帶我哋行咗一轉酒吧嘅環境,位於地下係open area,吧枱以高櫈為主,啱哂鍾意望街景嘅客人連接2樓嘅樓梯係酒吧嘅打卡位置,除咗牆身有設計師設計嘅燈飾,擰轉身仲有大大嘅花牆同玻璃鏡客人可以喺呢度打卡2樓比較多企位,賣點係中間有兩張DJ枱,亦都可以比客人喺附近度傾偈飲酒,裏面仲有間卡拉OK房🙆🏻♀️🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹客人可以用iPad睇餐牌,近排嘅設計同成個酒吧主題,好match,感覺去咗一個Cyber world😍😍🥢香煎帶子伴豆瓣醬龍蝦汁扭扭粉💰158✨平時食長條形意粉/螺絲粉/手工意粉就食得多,咀長身扭扭粉真係未食過🫢佢外型係一條條長身微攣,直徑呈S字型㗎😍口感偏硬身幾煙韌✨兩粒帶子用左牛油煎至微燶,扭扭粉加入中式豆瓣醬、龍蝦汁烹調,味道濃味好惹味㗎,豆瓣醬辣味更突出,另有磨菇、西班牙臘腸粒、香草等調味😉🥢 番茄,芒果,蟹肉他他💰158✨他他有三層,由頂到底分別係蟹肉、熟成芒果、鮮番茄,廚師將鮮番茄🍅熟成熟果切幼粒,底部先放蟹肉絲,最後放上楓楓葉🍁食用花裝飾,旁邊點
🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
🥢香煎帶子伴豆瓣醬龍蝦汁扭扭粉💰158
🥢 番茄,芒果,蟹肉他他💰158
✨他他有三層,由頂到底分別係蟹肉、熟成芒果、鮮番茄,廚師將鮮番茄🍅熟成熟果切幼粒,底部先放蟹肉絲,最後放上楓楓葉🍁食用花裝飾,旁邊點左23點果醬味糖漿裝飾+大量新鮮沙律菜😍
✨口感豐富,蟹肉份量幾多,由鹹食到甜、鮮味到爽脆清甜,番茄粒🍅有預先用糖醃過,所以同芒果一樣甜,唔會酸🙆🏻♀️
🥢火山溶岩芝士和牛漢堡 💰198
✨ 呢款係熱門菜式之一,店員先將漢堡包塗上香滑牛油🧈,依次序放入新鮮番茄🍅生菜🥬、洋蔥、酸瓜,採用和牛牛肉打成嘅牛肉漢堡扒,再輕輕熱壓漢堡上菜
✨和牛漢堡好厚肉,所以成個漢堡幾巨型🙈牛肉幾濃郁、肥瘦均勻,肉質偏腍身一啲👭🏻孖妹覺得配菜例如洋蔥多左啲,所以食完口腔充斥住濃濃洋蔥味,但勝在配料都係清脆帶水份,口感會冇咁膩
✨店員用個圓鐵兜將熔岩芝士倒入,最後拎開時溶岩芝士似瀑布咁流出,有啲似平時食到芝士火鍋嘅芝士漿,選用幾種芝士再加上酒精煮成,所以keep 住喺liquid 形態😌,當然最好襯熱食啦,凍咗都會有少少變固體狀,芝士鹹香濃味,帶少少酒味,最好可以點埋脆炸薯條一齊食,薯條份量極多,多到食唔晒😂
🥢Fig Blossom💰145
✨呢款酒吧極力推介產品之一,用上自家製無花果糖漿、龍舌蘭酒、梨汁、茉莉茶調成,液體類會用扁而闊身透明玻璃壺呈上,另有一飯陶瓷碟裝上3份無花果切片、2片橙乾,仲有松果、聖誕飾物,飲品杯預先落左無花果、蘋果乾、冰粒🧊
✨👷🏻♀️細孖建議女士可以將無花果篤穿加埋落cocktail 飲,會同龍舌蘭酒味balance 番易入口啲,鍾意酒精味出啲可以就咁食無花果😬
🥢Apple Delight 💰145
✨由焦糖牛奶醬、乳酪、伏特酒同蘋果酒調製而成👍🏻杯面放左青蘋果片,橙皮同糖漬車厘子做裝飾
✨呢杯雖然有Vodka ,但第一啖先有yoghurt的濃稠同少少焦糖味,酒到最後先慢慢滲出離,大推俾各位girlsss 飲!
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
✍🏻總評: