2021-10-17 60 浏览
今日入馬鞍山行街,行到晏少少先去搵地方晚餐,發現好多餐廳都要等位,朋友就介紹不如去泥涌西沙嗰頭食,聽落以為幾遠吓,原來搭小巴10分鐘左右就到,揸車都唔駛擔心,因為外面有位泊車。我哋揀咗間叫【King’s & Queen’s 冰室】,係食港式小炒嘅,餐廳標榜唔落味精,鹽係用日本高質素質業食鹽,夠健康。【西湖牛肉羹】勁大碗夠4人飲,我哋成餐喺度不停咁飲。牛肉、豆腐粒都好多好足料。【黑松露醬滑蛋蝦球】黑松露味道啱啱好唔會過濃,同蛋香完美配合,仲有香蔥芫茜提味。蝦球就勁大粒好新鮮爽口。【海味雜菜煲】啲餸多到差不多滿瀉。魷魚、蝦米、冬菇配爽口粉絲,雜菜有西蘭花、菜心、白菜仔、紅蘿蔔同茶樹菇。我哋兩個人叫咗兩餸一羹都食到好飽,咁抵食,難怪餐廳雖然唔喺巿區但都坐滿啦。