2019-02-02
突然之間好想去觀塘嘅年宵,所以晚餐就嚟咗九龍灣呢度食嘢啦。好耐冇去過淘大啦,經過淘大嘅時候發現咗開咗一間新嘅日式料理店。鍾意新鮮感嘅我,梗係唔會放過啦所以就同 男朋友一齊入咗去食啦,店舖入面坐位都唔少有二人枱同四人枱,座位都算闊落。兩個人唔知食咩好, 就睇下個餐牌餐牌有兩個一個有圖一個冇圖佢有圖既餐牌, 睇完餐牌之後,就可以喺張紙上面點返自己想食嘅嘢㗎喇每一款釜飯都可以跟餐,加18蚊就可以嘅喇,包前菜湯同埋嘢飲都係嚟㗎。我哋叫咗兩個set,跟麵豉湯佢嘅麵豉湯都算係大碗梅干手羽先好耐冇食過,外皮咁脆嘅炸雞翼啦雞肉好幼嫩, 外皮係有少少酸酸甜甜好開胃㗎喺餐牌上面佢係必食之選。金之魂釜鰻魚飯你睇下飯鰻魚大到冚住呢碗飯,厚身肥美,燒到啱啱好, 佢嘅但係日本珍珠米呢㗎,雖然同日本食嘅係唔同,但係食得到煮到軟糯,好滿足順帶一提佢嘅鰻魚汁真係超濃郁 ,带一點甜甜嘅鮮味,撈飯食已經好夠, 大口咬下去啖啖肉對得住個價。牛舌 飯我最鍾意食嘅就係牛舌, 呢度嘅牛舌厚切,令到口感滿足, 佢係用鹽麴調味,所以鹽香中帶一點鮮味,牛舌 分量都算多。 係筋位難咬啲,但其他都係淋嘅。呢兩碗飯初頭望落去嘅時候以為唔多飯,
所以晚餐就嚟咗九龍灣呢度食嘢啦。
好耐冇去過淘大啦,經過淘大嘅時候
發現咗開咗一間新嘅日式料理店。
鍾意新鮮感嘅我,梗係唔會放過啦
所以就同 男朋友一齊入咗去食啦,
店舖入面坐位都唔少有二人枱同四人枱,
座位都算闊落。
兩個人唔知食咩好, 就睇下個餐牌
餐牌有兩個一個有圖一個冇圖
我哋叫咗兩個set,跟麵豉湯
佢嘅麵豉湯都算係大碗
梅干手羽先
好耐冇食過,外皮咁脆嘅炸雞翼啦
雞肉好幼嫩, 外皮係有少少酸酸甜甜好開胃㗎
喺餐牌上面佢係必食之選。
金之魂釜鰻魚飯
牛舌 飯
量都算多。 係筋位難咬啲,但其他都係淋嘅。
呢兩碗飯初頭望落去嘅時候以為唔多飯,
但原來個碗係好深㗎
兩個人都係食咗二百幾蚊,佢對得住個價錢
下次可以再嚟食