2017-01-22
早聞倫哥私房菜有水準,終於有機會一試。元朗朋友帶我們去到元朗新開的火鍋私房菜,一試果然不得了!火鍋屬於任食套餐形式,大概有十道菜左右,十分豐富。一坐低竟然有一盤鮑魚擺上,鮑魚唔算大大隻,但質地軟滑,新鮮味道濃。醬汁十分濃厚,好夠火候。秋季限定竟然仲有大閘蟹,雖然每人只有一隻,但質素都唔錯,可以過一過口癮。兩個頭盤過後就是火鍋,共兩款,一次過可以食到兩種口味,滿足哂。先是招牌雞煲,乾鍋熱燒。香料味道十分濃厚,帶微微辣,幾惹味。再來艇家蟹鍋,十分足料,大大隻肉蟹在鍋內,而蟹蓋更有滿滿的蟹膏。火鍋料以拼盤形式奉上,打頭陣的是海鮮拼盤。一大盤海鮮共8款時令之選,每人一客,十分有睇頭。海鮮基本上款款海鮮有鮮味,當中最刀貝同白鱔最有驚喜。刀貝乾淨無沙又夠鮮味。白鱔十分考刀功,但大廚處理得好好,薄薄的一片容易捲起,質地又爽滑。牛肉唔算十分高質,但亦比坊間任食火鍋較佳。其他火鍋生料品種十分多,大部分都精緻,算是誠意之作。雖然是任食,但每款食完一客已經十分飽,實在encore唔到好多次。有心大食特食的朋有記得留定肚了!最後的環節,大家抖一抖後,竟然仲有精緻的甜品。「真的假不了」原來是燕窩燉奶,香濃軟滑,
埋單時刻,我都好開心。滿足到老婆,又滿足到我味雷,竟然只是兩百多一位。