The Market

2022-07-29 1046 浏览
從來未想過會有榴槤主題的下午茶,一踏入餐廳已經有一種驚喜的感覺同埋撲鼻而來嘅濃郁榴槤味。如果d侍應唔鍾意榴槤味都幾慘 😂 第一道菜 - 椰子榴槤燉湯 - 聽起嚟有啲奇怪,第一口湯亦都鹹鹹地,但入面嘅榴槤味冇格格不入,反而煮完之後仲保留住creamy的質感,好神奇。然後就入正題 - 三層下午茶!侍應哥哥好細心咁提醒我哋由頂層的鹹點食到底層的甜點。頂層的龍蝦尾同埋香辣蝦杯都好開胃,個人最鍾意佢嘅香辣蝦杯;雖然比想像中辣但係泰式酸辣汁的檸檬香同蝦肉好夾。中間嗰層有泰式蟹肉三文魚子魚餅,馬來西亞 炭燒魚肉同埋軟殼蝦,全部都幾好味。最後重頭戲就係 - 底層的榴!槤!包括: D101, D175 and D197,榴槤班蘭碟豆花糯米飯同榴槤椰子碟豆花西米杯!另外唔記得講,自家製嘅榴槤雪糕(連榴槤肉)係任攞。果香同果肉的濃郁真係非常吸引,而且凍冰冰一啲都唔膩。同行的朋友一口氣吃了四次另加Godiva 朱古力軟雪糕(試咗一啖,超香濃朱古力味唔會死甜),而我吃了兩次榴槤雪糕已經好飽,結果底層的榴槤甜品冇乜心機食 😂 總括而言,榴槤粉絲絕對不能錯過,去兩次都唔誇張!😂

總括而言,榴槤粉絲絕對不能錯過,去兩次都唔誇張!😂
2022-07-24