2017-10-24 162 浏览
呢间位于金马伦道嘅【 十和田总本店】,主打由资深嘅嘅日籍厨师主理嘅寿司, 食材大多都由日本空运到港, 务求令客人食到日本风味。餐厅装修简约,浅色嘅木制家私, 感觉清新。 餐厅用咗ipad嚟点菜, 点咗乜野寿司都一目了然。喺食寿司之前嗌咗一个,非常有特色嘅沙律,《蟹膏沙律》$68, 呢个沙律虽然其貌不扬,但却非常好食, 味道回甘,令人食过返寻味 。 沙律用上新鲜嘅生菜, 食落非常爽口且清甜,上边淋上甘香嘅蟹膏,食落带有咸香之余, 亦能品尝到蟹膏嘅鲜味。 谁不知, 蟹膏下面原来布满大量嘅蟹肉, 配合埋非常新鲜嘅生菜,集「咸香」、「鲜味」、「甘甜」于一身。另外亦叫咗个《海贝寿司拼盘》$228, 呢个拼盘嘅寿司, 全都系贝壳类海鲜, 每款海鲜刺身都各有特色。左下角:【帆立贝寿司】, 贝柱肉质弹牙爽口,味道鲜甜,够厚实。下左二:橙红色的【赤贝寿司】口感爽身,咬落爽脆,每口渗出淡淡嘅海水咸鲜, 成为我其中一款最喜爱的寿司。下左三:【北寄贝寿司】, 今次食到嘅活北寄贝寿司同平时见到嘅红色北寄贝略有不同, 除咗颜色为深紫色之外,口感亦较软滑、爽口, 一啲都唔靭,同平时嘅平价北寄贝嘅橡胶口感大大不同。右

蟹膏沙律

海贝寿司拼盘

右下角:【活鲍鱼寿司】, 鲜鲍鱼清洗得非常干净,鲍鱼裙边被擦得一尘不染,活鲍鱼嘅口感较为爽脆, 咬落索索声, 最能够品尝到海水嘅味道。

右上角:【蝾螺寿司】,蝾螺肉口感就最为烟韧,食落有噍头。

上左三:【象拔蚌寿司】, 新鲜嘅象拔蚌表面光滑,肉质爽口, 味道亦非常甜美。

上左二:【鸟贝寿司】,味道较为淡身,细嚼之下慢慢渗出鲜甜味。

左上角:【平贝寿司】,平时较为少机会食到呢款平贝刺身,感觉较为陌生, 原来平贝即系我哋平时所食到嘅带子, 贝柱肉质较为松散, 不过味道亦同样鲜甜。

每款嘅海产贝类寿司各有特色, 一次过可以品尝到多款嘅贝类寿司, 可以认真地作出比较, 细嚼之下, 真的能感受到每款贝类寿司嘅独特性,赞~~

蟹膏沙律
海贝寿司拼盘