2018-04-27
呢間舖頭個名叫潮州人,我覺得各位一世人點都要試一次,因為你有無試過食嘢食到好似畀錢呃嘅滋味未,有無試過食野有打喪屍既刺激感未,如果未試過又想試一次,呢間嘢值得你去擁有今日行經此處,有點肚餓,突然有個靚仔好殷勤咁拎住菜單同我介紹有咩食,我望一望價錢平均50至60蚊一碗米粉,唔算平亦都唔算貴, 有點心動打算食一碗,誰不知一時錯誤嘅決定,會帶來令人一生難忘嘅經驗, 舖頭沒有舖面,靚仔說轉灣有位坐, 當然是坐街大排檔形式,我作為香港人當然駕輕就熟, 但想不到衛生環境差到連自問連見慣大場面的我也嚇怕,座位隔離幾步已經是一個坑渠,坑渠附近有一灘污水,雖然有點抗拒,但也照樣叫了一個清酒大蜆米粉, 轉眼間來到, 看著有莫名的親切感, 因為買相跟自己在家煮的即食米粉一模一樣,分量也相差無幾,輕嚐一啖果然驚為天人,原來連味道也一模一樣, 還有嘗到少許淡淡的酒味,此時突然驚覺自己叫是清酒大蜆米粉,那大蜆呢,趕忙撥開米粉,發現整碗米粉有_四隻, 而且還有一隻是未煮開口的, 當我沉醉在這震驚的感受時,突然有一個男人飛奔經過, 踏中在坑渠旁的污水,頃刻污水四濺甚至有些 凌空飛到我正在用膳的枱面,我即時眼明手快移開
今日行經此處,有點肚餓,突然有個靚仔好殷勤咁拎住菜單同我介紹有咩食,我望一望價錢平均50至60蚊一碗米粉,唔算平亦都唔算貴, 有點心動打算食一碗,誰不知一時錯誤嘅決定,會帶來令人一生難忘嘅經驗, 舖頭沒有舖面,靚仔說轉灣有位坐, 當然是坐街大排檔形式,我作為香港人當然駕輕就熟, 但想不到衛生環境差到連自問連見慣大場面的我也嚇怕,座位隔離幾步已經是一個坑渠,坑渠附近有一灘污水,雖然有點抗拒,但也照樣叫了一個清酒大蜆米粉, 轉眼間來到, 看著有莫名的親切感, 因為買相跟自己在家煮的即食米粉一模一樣,分量也相差無幾,輕嚐一啖果然驚為天人,原來連味道也一模一樣, 還有嘗到少許淡淡的酒味,此時突然驚覺自己叫是清酒大蜆米粉,那大蜆呢,趕忙撥開米粉,發現整碗米粉有_四隻, 而且還有一隻是未煮開口的, 當我沉醉在這震驚的感受時,突然有一個男人飛奔經過, 踏中在坑渠旁的污水,頃刻污水四濺甚至有些 凌空飛到我正在用膳的枱面,我即時眼明手快移開珍貴的米粉, 但我不肯定究竟有沒有污水進入我的米粉, 但我心想我不是一個浪費的人, 最後懷著忐忑的心情食完這餐, 其實這碗米粉份量很少,前後五分鐘的時間,但是已令我感觸良多, 至於你們想不想得到這難忘的經歷,你們自己決定吧