2019-08-21 113 浏览
最近流行興食omakase,亦即係廚師發辦,由師傅特地挑選時令嘅魚生,設計成別出心裁嘅一餐。由於omakase嘅價錢一般都唔平,我都係係啲大時大節特別日子先捨得食,今次同好朋友慶生,就去試下呢間都幾多人推薦嘅鮨蕾。餐廳嘅環境非常舒適乾淨,夜晚仲可以望到維港夜景,望住呢個景食野都覺得特別好食。我地一坐低,店員就比左熱毛巾我地抹手,服務態度非常好!點完餐後,師傅就整左個前菜比我地食,分別係蕃薯脆片同埋熊本蕃茄。我特別鍾意個熊本蕃茄,食落非常清甜,一啲都唔酸,相當開胃。之後就有3款唔同嘅刺身,由淡味嘅立魚開始食起,肉質較爽口,甘甜。北海道海膽亦非常新鮮,食落鮮甜冇怪味,同肥美嘅大拖羅簡直係perfect match!之後嘅熱食就係燒吞拿魚腦天,亦即係吞拿魚頭頂嘅肉,師傅話呢份腦天用柚子汁醃左成晚,去除左魚腥味,增加左清新嘅口感。燒腦天入口非常嫩滑,一啲都唔腥,反而鮮味十足,非常好食。之後就去到好多款唔同嘅壽司,每款都係由師傅即整即食,非常好食!我就特別鍾意時令嘅石垣貝,據說每年只有2個月時間有得食,食落鮮甜爽口,令人回味無窮。熟成拖羅亦都令人非常驚喜,呢款壽司顧明思義係將拖羅稍稍燒熟,食落好

我地一坐低,店員就比左熱毛巾我地抹手,服務態度非常好!

熟成拖羅亦都令人非常驚喜,呢款壽司顧明思義係將拖羅稍稍燒熟,食落好似食緊和牛咁,入口即溶。

最後作為甜點嘅日本蜜瓜亦非常好食,清甜香口,為呢餐畫上完滿嘅句號。

最後店員同我地講只要下載佢地嘅app, 就可以有95折優惠,咁抵,我地當然要下載喇,推薦大家都可以下載定先去食。