2018-10-28
好耐都冇食過真正嘅手握壽司,有師傅即係你面前整,近排就係尖沙咀食到一間都頗為高質嘅壽司店。店內主打Omakase 廚師發辦,大約$380就可以食到10貫廚師發辦,我覺得都算係合理價,不過我都係食返一件件落單個種😂店內主要係自助形式,茶都係分綠茶同玄米茶兩款,而寫好紙仔就可以俾師傅~Round 1鰻魚壽司 穴子壽司鰻魚同穴子雖然似,但兩個質感好唔同,呢度嘅鰻魚燒到口入即融而且富油香,穴子就口感實在啲,肉質化開後食到綿密嘅口感~重要個飯有少少溫度,一級棒!蔥吞拿魚腩軍艦吞拿魚夠晒凍,一擺入口啲油脂就好似冰咁融晒係口度呀~~海膽手卷飯同料嘅比例幾乎係一比一咁滯,海鮮鮮甜味味美,完全無甘味同苦澀味呀!Round 2灸三文魚腩壽司好好食!好好食!好好食!特別係當你食慣其他三文魚時,食返呢個發現原來三文魚係咁香咁好味好重魚味架!昆布漬金木鯛配柚子酢壽司金木鯛之前試過一次刺身之後即刻愛上,魚質非常爽口,加上柚子啫哩就更加清新!灸吞拿魚腩壽司三文魚腩係我嘅no.1 吞拿魚腩就係no.2啦!又係入口即融,但個陣香味就係口入面揮之不去Round 3食咗兩round仲未夠喉,見到有日日轉款嘅精選壽司,於是又
Round 1
鰻魚壽司 穴子壽司
蔥吞拿魚腩軍艦
吞拿魚夠晒凍,一擺入口啲油脂就好似冰咁融晒係口度呀~~
海膽手卷
Round 2
灸三文魚腩壽司
昆布漬金木鯛配柚子酢壽司
灸吞拿魚腩壽司
三文魚腩係我嘅no.1 吞拿魚腩就係no.2啦!
又係入口即融,但個陣香味就係口入面揮之不去
Round 3
食咗兩round仲未夠喉,見到有日日轉款嘅精選壽司,於是又來多round,繼續!!
新鮮秋刀魚
我特別鍾意食秋刀魚嘅刺身,勁重魚味而且一定要新鮮先好吃,無腥味。呢舊壽司就可以滿足到我啦
日式焦糖玉子
最後當甜品食個玉子燒,表面燒焦的焦糖,中間係冰凍嘅玉子,兩種溫感交替,好有創意同特色。
整體黎講,壽司質素我都好滿意,對得住個價錢吧,比起平時食日本野就高價一點,但係偶爾食一餐好嘅壽司係值得嘅😂