2021-10-01 41 浏览
我又食Omakase 喇😍 今次喺上環,高質日式廚師發辦👨🏻‍🍳Shimoumi Lunch Omakase 🥗前菜及漬物:新鮮澳洲沙律菜配車厘茄、粟米🌽等醋秋葵,酸甜爽脆;水雲,黏滑口感,非常難忘;慢煮八爪魚,柔軟味濃。🐟🐠刺身6品:第一次食右口魚,上面灑左柚子皮及醋酸汁,令鮮味更突出。 好大隻嘅赤貝,灑上櫻花鹽及青檸汁,爽口清甜。平靜魚,放上魚籽醬及金箔,入口黏滑鮮甜時令深海池魚,入口魚油甘香細膩。獅魚肉質甜美,另一款火炙獅魚就更添油脂香。慢煮鮑魚,軟嫩入味,配上鮑魚肝醬拌飯😋🍣壽司6貫:銀雪魚肥美鮮甜,伴上鮮海苔,味道更有層次。火炙生北寄貝,厚肉爽甜,幸福的味道🥰池魚肉質爽實,略帶油香。醬油汁Toro,雪花明顯顏色紅潤,油香滿溢。火炙海鰻醬汁剛好唔太甜。期待以久嘅北海道利尻島海膽出現,果然色澤鮮艷,甜而軟滑,入口即溶🤤🍱迷你海鮮丼:薑蔥吞拿魚及筋子,筋子喺用秘製醬汁醃過,晶凝通透,閃閃發光✨,而且咬落比一般的爽彈,鮮味十足,味道非常深刻😍仲有香滑拆蟹肉魚肉茶碗蒸🫕、鮮甜大蜆麵豉湯、及栗子🌰/益力多雪糕🍦 食到捧住個肚腩走🤰🏻🤣

Shimoumi Lunch Omakase
🥗前菜及漬物:新鮮澳洲沙律菜配車厘茄、粟米🌽等

🐟🐠刺身6品:

🍣壽司6貫: