2019-04-18 385 浏览
今晚又想食辣嘢,反正好耐冇食雞煲, 今晚一於來個麻辣雞鍋辣一辣喉嚨,呢間尚上下夏養生雞煲火鍋位於佐敦地鐵站附近, 方便之選。火鍋店裝修似懷舊大排檔, 部份在座位坐圓櫈, 可能樓底高, 通風尚可, 食完出嚟身上冇一陣麻辣味, 同埋原來外國人都興食雞煲, 我隔離嗰枱係兩個鬼婆。我地今晚早到, 有皮櫈卡位坐火鍋配料都係大路野, 價錢同樣大路, 仲有好多小食供選擇!如果唔想食雞煲可以叫特色湯底齋打邊邊, 湯底選擇頗多,有辣同有唔辣嘅養生湯底。若然有3個人食一定叫這個套餐, 巧多野食, 每人兩舊零, 抵! 半全雞鍋 ~ 小辣($ 159)呢度嘅雞煲有個好處就係可以選擇鴛鴦鍋, 即係可以選擇唔辣及辣各一, 方便一班有食得辣及唔食得辣嘅朋友一齊開餐。雞煲香料當然少不了大量花椒、指天椒、八角、薑片、蔥段、洋蔥及香菜等, 揭開雞鍋香氣熏天, 幸好叫了小辣, 因為小辣一啲都唔野少, 花椒及 指天椒愈滚愈麻辣,越辣越過癮半隻全雞份量可不少,雞件半肥瘦,吸收了香料的味道,香辣惹味.除咗雞原來還放了大量嘅豬皮在內, 豬皮吸收了麻辣香汁,極度吸味,但多食覺得有點鹹‚ 加湯後則剛剛好, 順帶一提, 豬皮係免費任加的

我地今晚早到, 有皮櫈卡位坐

火鍋配料都係大路野, 價錢同樣大路, 仲有好多小食供選擇!

半全雞鍋 ~ 小辣($ 159)

半全雞鍋 ~ 小辣($ 159)

除咗雞原來還放了大量嘅豬皮在內, 豬皮吸收了麻辣香汁,極度吸味,但多食覺得有點鹹‚ 加湯後則剛剛好, 順帶一提, 豬皮係免費任加的, 睇你食力。

瑤柱翅群雞湯($49)
食完雞煲倒入群翅雞湯落打邊邊,翅群雞湯以金華火腿、瑤柱、雞骨雞肉及翅群等材料煲到奶白色, 打邊爐前可以先喝一碗翅群雞湯, 翅群雞湯骨膠原豐富, 對皮膚好好, 可惜掛住食忘了影相。
瑤柱翅群雞湯($49)

由於今晚得兩條友, 食咗半隻雞都飽得6677, 所以打邊邊只叫了兩個海鮮。

新鮮鮑魚 ($88/2隻)
新鮮鮑魚 ($88/2隻)

兩隻新鮮鮑魚手掌般大, 非常新鮮, 放雞湯焯兩至三分鐘便可食用。

縮咗縮咗水嘅size其實都唔細,爽甜彈牙。

新鮮白鱔片($99)
新鮮白鱔片($99)

又係新鮮貨, 鱔片光潔亮澤。

鱔肉爽甜彈牙,鱔皮更正,油滑香口,爽彈兼備,啖啖骨膠原精華