2010-03-24
聽同事講間餐廳唔錯,就揾個星期六同老公去試吓啦,點知食完背脊骨落,由坐低嗰一刻開始,就令我覺得唔冧……1. 我哋兩點鐘去到,個侍應就安排我哋坐鐵板燒bar枱最靠牆嗰兩個位,因為幅牆喺我右手邊頂住我,見隔離仲有三個空位,間舖又唔多人,我哋就跳咗第一個位唔坐,坐第二&第三個位。於是,我哋嘅右手邊有一個空位,而左手邊有兩個空位……唔過十秒,就聽到後面個冇禮貌嘅短髮黑面侍應喺對講機話︰ “個客跳咗個位喎,宜家冇得三個位喇!係呀,跳咗一個位呀”。我當時覺得佢好奇怪,間餐廳反正唔full,如果佢真係有booking,可以同我哋解釋,唔需要企喺我哋後面故意用對講機講,去講說話俾我哋聽囉。冇惡意的話,佢應該行遠啲講,唔好俾啲客(即係我哋)聽到,令我哋不安同尷尬。最後,跟本佢就冇三位嘅booking,做啲無聊嘅小動作,不知所謂。2. 一開始睇個menu,個黑面侍應走過嚟,好冇禮貌同好快咁話︰“我哋有二人餐同一人餐,二人餐有鮑魚或者龍蝦,你哋要快少少揀喇,我哋每日下晏都收三點,你哋宜家都好趕喇。” 睇嚟,係個侍應趕住收工(落場)多啲喎,如果佢真係趕住收工,可以唔俾客入,可以選擇完全唔做我生意,唔好喺我一
2. 一開始睇個menu,個黑面侍應走過嚟,好冇禮貌同好快咁話︰“我哋有二人餐同一人餐,二人餐有鮑魚或者龍蝦,你哋要快少少揀喇,我哋每日下晏都收三點,你哋宜家都好趕喇。” 睇嚟,係個侍應趕住收工(落場)多啲喎,如果佢真係趕住收工,可以唔俾客入,可以選擇完全唔做我生意,唔好喺我一坐低就又咁又咁,催催催!!!
3. 同時,我老公見到個二人餐有Japanese beef ,就問佢個和牛係咩牛,個黑面侍應就答︰“WAGYU 囉”,然後轉身走咗。我哋係想知道個和牛係宫崎牛、佐賀牛或松阪牛,還是係其他品種,唔係要知和牛係"wagyu"囉,做中價嘅日本餐廳,連咁嘅問題都唔識答,好唔 Pro 喎。wagyu? 我未食過wagyu咩?! 仲有呀,我哋未問完佢就走唔切,好冇禮貌,不知所謂。
4. 轉過頭,唔駛15秒,個黑面侍應又返嚟,問︰“點呀,你哋考慮完未呀?”佢完全令我覺得不安,我就好嬲咁話︰“未呀,你俾我睇多一陣先得唔得呀?!!!”佢話唔好意思,然後仲想順手收走本a la carte menu,我就話︰“本menu我仲要睇。”佢先擺返低。又一次證明佢催催催!再者,我有講過淨叫套餐、唔加其他嘢咩,我咩都未order,咁快就收menu?!翠華茶餐廳都唔會咁啦,完全冇服務可言!!!
5. 跟住,我哋叫咗個二人龍蝦餐,黑面侍應即刻話冇龍蝦,真係奇怪,明明頭先話 “二人餐有鮑魚或者龍蝦”,宜家又話冇!咁我哋咪退而求其次,要二人鮑魚餐囉,正在等食時,個侍應又走過嚟話龍蝦啱啱到,問我哋要唔要喎,於是,我哋又改返要龍蝦餐。真得意。
6. 當鐵板燒師傅將食材放喺鐵板燒枱時,我就攞相機出嚟諗住同啲食物影張相啦,個黑面侍應又突然間出現話︰“li 度唔俾影相嫁,門口已經寫咗喇!” 全香港唔係得一間鐵板燒,我有去過雲海食,人哋話晒五星級酒店內嘅高級餐廳,鐵板燒師傅都話好多客都會影相,唔會介意啦。我明白某部份餐廳會要求顧客唔好影相,但係由我坐低到等食嘅時間,都俾個侍應窒住晒,再加上如此語氣嘅服務態度,我哋未食都想走!!!
7. 終於有嘢食喇,以我食過嘅鐵板燒餐廳嚟講,鐵板燒bar枱圍住嘅,通常只會係鐵板燒師傅,但係好奇怪,黑面侍應會不時喺bar枱內嘅範圍出現,另外,清理我哋枱面嘅次數甚密,時常都喺我哋視線範圍出沒、執枱,喺我哋身邊轉來轉去,可否俾餐安樂茶飯我哋食吓呢?!
食物方面,
1. 龍蝦響螺餐 $780.00 (包括龍蝦一隻、響螺一隻、牛肉厚切、銀鱈魚兩片、炒飯、面豉湯、甜品、咖啡或茶)
2. 螢光魷魚醬油漬 $50.00
3. 鵝肝 $200
因為唔清楚個 “wagyu”係出自邊度,屬A幾和牛,都係揀咗美國牛,要medium,唯獨值得一讚係師傅做得唔錯,個牛整得啱啱好質地軟熟。而龍蝦都幾甜,散叫嘅鵝肝就好一般,螢光魷魚醬油漬就唔夠鹹,其他食物就不過不失。
總括來說,我唔會再嚟受氣,食鐵板燒除咗食物質素外,氣氛同服務態度都好重要,想食吓傾吓計又有人行來行去,食到周身唔聚財,食個午餐埋單都要過千蚊啦,嫌我哋張單唔夠貴就唔好做午市套餐囉,唔駛揾啲客出氣喎。仲話俾我知和牛係“wagyu”,真係唔話晒喇。咁急催我哋,但係2.20分都仲有新客入,咪又係要做,塊面咁燶有咩用?!
值唔值? 兩個人食埋單共$1,133,食物ok,不過食完好口渴,環境都正常,服務就……茶餐廳服務好啲喎!!!