2017-06-07 81 浏览
今日同中同出街食飯,聽佢介紹話紅磡韓兄弟好食,所以決定咗今晚帶我食一入到門口就聽到有人講韓文,原來厨房有OPPA😂 見到啲枱枱櫈櫈圓型就知道,十足十去咗首爾食韓燒咁,仲有電視播少女時代同其星唱歌打開menu野食樣樣齊,仲有中、英文同韓文,咩人去都唔驚睇唔明有咩食啦!坐低咗無耐就有特色小食送過嚟,全部都係醃好嘅韓國招牌餸,有薯仔、菠菜、芽菜、青瓜、泡菜、蘿蔔片,食飯之前開一開個胃先!牛頸肉150g($138)我朋友好鍾意食牛,佢平時都會叫開牛肉,但係我唔食牛,佢又諗唔到食咩好於是就叫經理推介,呢碟牛頸肉份量夠一個人食唔會太多,肥瘦肉嘅比例做得標準,食落都唔會有雪藏味。呢度仲有專人服侍你幫你燒幫你剪,出邊好少有通常都要自己燒!特級豬頸肉150g$118再叫咗份豬頸肉,呢份係我食嘅,啲肉又好大條好肥美!一如以往有人服侍,燒肉係包埋芝士同埋雞蛋醬,咁食啲肉嘅時候啲味道都冇咁寡。啲豬頸肉燒耐啲都冇問題,入口嘅時候非常之彈牙又多汁,出邊包住一層芝士簡直係正呀!忘記咗呢碗麵嘅名稱同埋價錢⋯⋯我哋兩個都驚唔夠飽嘅關係每人嗌左一碗飯同埋面share,我一向都鍾意啲比較淡口味嘅,所以就叫左呢個佢淡得來起碼

牛頸肉150g($138)

特級豬頸肉150g$118

忘記咗呢碗麵嘅名稱同埋價錢⋯⋯
我哋兩個都驚唔夠飽嘅關係每人嗌左一碗飯同埋面share,我一向都鍾意啲比較淡口味嘅,所以就叫左呢個佢淡得來起碼夠大碗,飽肚

我朋友比較鍾意食啲好重味精嘅嘢所以就叫咗個醬油蟹+飯。由細到大都冇食過醬油蟹宜家先知原來佢係生㗎⋯我朋友教我嘅食法係將蟹蓋入邊有啲膏撈少少豉油,再加啲飯入去撈埋嚟食,原來極之好味,下次會再過嚟食呢個!
2017-02-20