2018-04-06 3144 浏览
每個人心目中都總有幾間最喜愛的食店,而小妹對於不同的菜式都略有喜好。每當朋友仔想我介紹高級日本海鮮時,我都會帶佢哋去漁獲浜燒。鍾意呢間餐廳,食物好味係基本,佢哋穩定的水準絕對值得加分。有時候,食過好食的餐廳,再帶朋友光顧時,水準下降,總會令人失望。每次帶朋友嚟到呢度,我都充滿信心,知道唔會令任何人失望。好的餐具能為人預備好心情。好酒更加能令氣氛熾熱。朋友仔第一次來,要求食豐富海鮮,我就為佢發板。先點一客刺身拼盤,六款刺身各自各精彩。帆立貝厚身,鮮甜得來軟滑。魚類當中,我就最鍾意中拖羅。雖然冇大拖羅咁肥美,但就完全無筋,而且魚味較為突出。刺身過後,點了牛油果沙律,既可以清一清味蕾,牛油果加上蔬菜,健康得減少我們內心的罪惡感。主角當然係海鮮啦!好欣賞店員為咗令到大家食得開心,總會先攞出活海鮮俾大家影相。除咗龍蝦之外,呢個拼盤就係當日的重頭戲,我哋更追加新鮮空運的北寄貝。等待其他海鮮之際,先品嚐招牌甲羅燒。店員會喺我哋身邊一邊講解,一面將食材燒好。鍾意呢度甲羅燒,原汁原味。沒有多餘的配料,突出到蟹肉同蟹膏的鮮香。店員好認真地準備食物,帆立貝先燒熱,再洗乾淨同加上配料。加上牛油的帆立貝,鮮香再

每次帶朋友嚟到呢度,我都充滿信心,知道唔會令任何人失望。

好的餐具能為人預備好心情。

好酒更加能令氣氛熾熱。

朋友仔第一次來,要求食豐富海鮮,我就為佢發板。

先點一客刺身拼盤,六款刺身各自各精彩。

帆立貝厚身,鮮甜得來軟滑。

等待其他海鮮之際,先品嚐招牌甲羅燒。

店員會喺我哋身邊一邊講解,一面將食材燒好。

店員好認真地準備食物,帆立貝先燒熱,再洗乾淨同加上配料。

加上牛油的帆立貝,鮮香再加上濃香,double好味。

燒鮑魚就比較食到原味。

來自南非的生蠔,大隻而且肥美,輕燒至半生熟之後,一啲都唔腥,而且口感好creamy。

清酒煮北寄貝能帶出貝類的鮮味,而且清酒的後勁令人齒頰留香。

松葉蟹多肉,而且店員亦貼心地幫我地預先剪開。

龍蝦去咗邊?

等待已久,原來師傅亦做咗唔少功夫,佢先將龍蝦頭的蝦膏起出,混和龍蝦肉同味噌醬,再將醬汁鋪滿龍蝦表面,用火槍燒熱。令結實彈牙的龍蝦再添上一份鮮美,令人有encore的衝動。

除咗海鮮,呢間店的熟食都從來冇令我地失望。

燒牛舌火候剛好,表面有少少香脆,咬開係粉紅色。

燒白鱔就脆脆地,幾香口,同鰻魚飯上的鰻魚有點唔一樣。

雖然大家食海鮮都食得飽飽地,但我就推薦朋友一定要食埋壽喜燒。因為呢間店的壽喜燒,絕對係我食過最好食的壽喜燒。

湯底慢慢係我地面前滾起,傳來陣陣香味。淺嘗一啖,甜甜地,好惹味。

主角係極高質的A5和牛,單係分佈均勻的脂肪,已經令人垂涎欲滴。輕輕淥幾秒,薄切的和牛已經熟透,入口即溶,而且牛肉的脂油味道更加可以喺口腔裏面慢慢爆發。

甜品當然係我最愛的番薯雪糕啦!

好食的餐廳唔少,但能夠次次都咁好食,從來唔令我的失望的餐廳實在唔多。而呢間餐廳更加係超額完成,令我每帶一個朋友來,佢哋都讚口不絕。除咗食物,亦都要讚一讚店內員工的服務,非常熱情而且有禮貌,而佢哋亦都好識得搞氣氛,令大家嚟到呢度食飯,都洋溢着開心歡樂的氣氛。
2018-03-26