早一排系facebook 睇到一个post,列出左「香港十大最好味米线铺」,入面讲到:- 如果未食过呢间嘅米线,就唔好同人讲自己食过最好味嘅米线!- 呢间米线原来唔只系「全港最好食」,更加系「全宇宙最好食」就我黎讲,post 入面有提过既另外 9 间我都有食过,唯独是第 1 名既呢个,所谓「全宇宙最好食」既,我反而就未试过,于是就揾左对上个星期六去试下。由于我系冲著「全宇宙最好食」呢个朵而黎,所以系我讲食评之前我要澄清返一样野,当然,就系「全宇宙最好食」呢个名既「由来」,呢个名只系由文章作者"声称"系由网民一齐选出,换言之即系由作者 / 第三者们所导出,并不是由「店家」自己话自己系,所以以下我俾既评价系唔会有任何情感上既分数。Openrice 呢个食评制度我觉得几无谓,佢分做「味道」「环境」「服务」「卫生」「抵食」,在于我本人黎讲,我只会著重「味道」,在此之外,一切都系冇意思。我唔介意「用天价系大排档俾班伙记插住咁食一餐正到无伦既美味」,但我不能接受「用超抵价系服务极好既五星级餐厅食一餐垃圾」,所以以下,甚至将来,我所写既所有食评都只会评价其「味道」,咁样对所有唔同级数、pricing

入面讲到:

当然,就系「全宇宙最好食」呢个名既「由来」,

但我不能接受「用超抵价系服务极好既五星级餐厅食一餐垃圾」

所以以下,甚至将来,我所写既所有食评都只会评价其「味道」,

咁样对所有唔同级数、pricing、服务既「食物」都可以apple to apple 咁比较,

能够有一致性既标准,三字记之曰 - 「好味道」

开始,小弟平时一日三餐都可以食汤粉类,对于大陆式既汤粉更加著迷,

而米线,就由十多年前,长沙湾第一间麻辣米线就开始食,

甚至去过湖南长沙等地去试真正既「麻辣粉」、「辣鱼粉」,

系香港每逢发现新既米线铺,都一定会狗冲去试,所以在于「辣汤粉」既角度,

我觉得自己应该都有「少少」资格去评价呢间米线,

至于点解我打咁多废话都仲未开始?

因为我见到好多「好评」都话自己食呢间野由细食到大,

我唔想用三言两语就推翻一班「由细食到大」既网友的童年,

所以会解释较多,下面黎料。

只谈味道:

酸够、麻够、辣够,只系「够」,绝不是好,

因为三种原素中「并无」结合到一种最重要者 - 「味」

因为酸、麻和辣三者系非常容易抢味,

一碗好既麻 / 酸辣米线,系食用者吞左一淡之后,

舌头的中间(即最多脷胎个位)系会有鸡汤既鲜味留低,

相反,差既米线就只会食到酸、麻和辣,吞服后只留下淡淡的水味。

道理就好似平时用普通滚水煮个「辣味即食面」,

相信大家都试过煮完后落味粉和辣粉,系呢个时候唔小心比平时落多左水,

个面出到黎既味道就会淡如水,但辣味相对唔会太大影响,

因为「辣味」本来就系较为容易抢味觉,即使冲淡左仍然有其存在感,

而呢间米线既味道,就同呢碗「落多左水既即食面」一样既食感。

酸、麻、辣,缺「味」,三者各自发挥,完全不能结合。

CCTVB果句野咁,一碗「鱼蛋粉」,「鱼蛋有鱼蛋味,粉有粉味」,

即系失败。

我唔会话呢间野难食,但话佢系「全宇宙最好食」

我就吞唔落呢淡气,

因为呢间只可以算系一间极为普通既米线。

最后我建议「由细食到大」既一班好网友,

近近地去荃湾食下果间叫「唯一云贵川风味」先,

我唔系话人地好好,只不过用黎同呢间野比较,完全不费吹灰之力。

题外话/补充资料: 呢个系我处男下海既第一个食评,其实较早前已经一早想写, 就系食过果间系大坑既野,叫「The Pudding Nouveau 」既垃圾, 详细我唔系到提,不过我会系往后时间补返一个负评俾佢,放心。
2016-04-16
等候时间
30 分钟 (堂食)