2022-09-02
鉄人旨花有分為鐵板燒或者omakase ,我今次就食左鐵板燒雖然係平日夜晚,但係都差不多坐滿晒,好受歡迎👏🏼龍蝦鐵板燒二人前$2380/兩位,呢個套餐好豐富,包含:前菜、沙律、汁煮白鱈魚、龍蝦配海膽汁、季節料理、熊本縣產 A5 和王牛、炒飯、雞湯及甜品,份量一啲都唔少勁豐盛,超級飽!鐵板燒來說性價比好高~前菜係酒浸日本乾鮑,鮑魚醬香十足好入味,而且夠晒軟淋唔會靭,仲帶有微微嘅酒香~合桃藜麥沙律🥗醬汁酸酸甜甜好開胃,入面有各款沙律菜、青瓜、藜麥同埋合桃。之後鐵板燒嘅部份就開始了!師傅工架十足,每一個處理食物嘅步驟都好似表演咁~汁煮白鱈魚師傅煎到厚切白鱈魚四面金黃,魚皮好似薯片咁香脆!魚肉柔軟嫩滑,外面又煎得好香~再淋上日式洋蔥甜汁,口味好豐富!龍蝦配海膽汁新鮮龍蝦仲郁郁下,比起外面其他餐廳大隻好多!師傅煎香拆肉,再淋上海膽醬,再加上食用花,擺盤好精緻~龍蝦肉質爽口彈牙,煎得恰到好處配上海膽醬同埋紫蘇花真係三重滋味~熊本縣產 A5 和王牛油脂分布均勻,入口即溶,牛味濃郁,可以自己選擇幾多成熟,配搭香脆蒜片同埋紅酒汁、酸汁等等配料,口味更有層次!炒飯粒粒分明,夠乾身,而且採用日本米,咬落特別
合桃藜麥沙律🥗
醬汁酸酸甜甜好開胃,入面有各款沙律菜、青瓜、藜麥同埋合桃。
汁煮白鱈魚
龍蝦配海膽汁
熊本縣產 A5 和王牛
炒飯粒粒分明,夠乾身,而且採用日本米,咬落特別有嚼勁~雞湯顏色透明,萃取雞入邊嘅精華,入面仲有鮮蝦同埋蘑菇,清清地好解膩。
甜品選擇有豆腐雪糕、綠茶雪糕、熊本蜜瓜及柚子雪葩。今晚食咗咁多唔同嘅食物,甜品我就揀咗柚子雪葩,清爽消滯,為呢餐美味嘅鐵板燒畫上完美嘅句號!
鉄人旨花
地址: 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓