2021-02-20
終於終於有機會試到呢一間近期大家都喺度討論嘅美式甜品店 @buttercakeshophk 喇~情人節嘅星期日大概兩點去到完全唔使排隊,不過𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲同𝗻𝘆 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲就賣曬~店舖裝修有一種懷舊美式𝗱𝗶𝗻𝗲𝗿嘅感覺,見到客人大部份都係外賣拎走,亦都有少量企位可以堂食☺︎︎本身想像蛋糕會好甜好甜,好似𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆咁(利申好耐無食🙃),食幾啖就想放棄🤣但整體蛋糕甜度冇想像中咁膩,適合香港人口味嘅甜度,一人一件都唔會食到好辛苦!.finally got a chance to try @buttercakeshophk 🤤 went on valentines day ard 2pm & surprisingly didnt have to line up 😊 but sadly triple chocolate & ny cheesecake we’re both sold out 🥺 overall, its not as heavy & sweet as you would expect which is perfect for me
finally got a chance to try @buttercakeshophk 🤤 went on valentines day ard 2pm & surprisingly didnt have to line up 😊 but sadly triple chocolate & ny cheesecake we’re both sold out 🥺 overall, its not as heavy & sweet as you would expect which is perfect for me! you can eat one all by yourself if you want 😏🍰
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.2/10 (只有少量企位)
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.2/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10 (有衝動想試吓其他味道!!)
🌟 推薦ᥴꪖ𝘳𝘳ꪮ𝓽 ᥴꪖ𝘬ꫀ!
ᥴꪖ𝘳𝘳ꪮ𝓽 ᥴꪖ𝘬ꫀ
ᥴꪖ𝘳𝘳ꪮ𝓽 ᥴꪖ𝘬ꫀ
《ᥴꪖ𝘳𝘳ꪮ𝓽 ᥴꪖ𝘬ꫀ》$80 🌟7.8/10🌟
本身對紅蘿蔔做嘅蛋糕冇咩好感🤭不過男朋友極力推薦,話佢細個係加拿大成日食,真係好好食,所以我最後都係屈服左試吓🤣
質感軟硬度適中,蛋糕位置亦都夠濕潤。而味道方面,同我想像中嘅好唔同,紅蘿蔔令蛋糕更香甜,再加埋合桃,增添口感。重點係,中間同面頭嘅兩層𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙛𝙧𝙤𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜!!好好食!食完真係有一種試過一次後便愛上嘅感覺。
ꪖꪀꪖꪀꪖ ᥴ𝘳ꫀꪖꪑ ρ𝓲ꫀ
ꪖꪀꪖꪀꪖ ᥴ𝘳ꫀꪖꪑ ρ𝓲ꫀ
《᥇ꪖꪀꪖꪀꪖ ᥴ𝘳ꫀꪖꪑ ρ𝓲ꫀ》$70 🌟7.6/10🌟
呢個𝙥𝙞𝙚亦都唔錯,不過驚喜就冇咁大,完全係想像到嘅味道。如果冇食錯的話,應該有兩種唔同嘅𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢加埋一齊;面頭嘅普通忌廉同埋中間份量比較多同夾雜着香蕉嘅香蕉忌廉,不過食落兩者無論係味道定質感都冇咩大分別,同樣順滑,亦都唔會話好甜好膩。呢一個𝙥𝙞𝙚嘅加分為一定係佢嘅餅底,好鬆化好好食!
𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 @buttercakeshophk
📍#BELLYwongs_central
#BELLYwongs_american #BELLYwongs_cakes #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_western