觀塘工業大廈樓上有唔少隱世小店,今次嚟到呢間由台灣人開嘅台灣人氣餐廳,位置都唔錯,平日夜晚嚟到已經全場爆滿,人氣爆燈!店鋪裝修係台式小清新風格,入面周圍都有台灣特色,四周都係有關台灣景點嘅壁畫同埋海報嗰啲,收銀附近仲有啲出名嘅台劇粉筆畫🎞️,令到青春嘅回憶返晒嚟~同場加映仲有一隻貓貓店主坐鎮🐱,不過想探佢可能就要揀少人啲嘅時段嚟啦~------------------------------🍜◖豐盛台灣牛肉湯麵◗ $78呢碗牛肉麵有牛展,仲有牛筋、牛腩、香菇貢丸同花枝丸,牛肉各有特色,好入味而且口感軟腍;兩款丸類都好出色,用料好足食落好香!至於個麵底方面,個人覺得偏軟差咁啲口感,同埋配菜份量唔太夠喉~🧆◖鮮梅佐豬排滷肉飯◗ $68豬排炸得好脆口,醃製嘅味道好入味,配埋個梅汁,酸酸甜甜可以減輕炸豬排嘅膩感,又開胃!滷肉飯上面淋滿滷肉汁,加上幾塊切碎嘅滷肉,配白飯一流~🍧◖嘎嘎脆芋頭愛花生◗ $99呢個刨冰係佢嘅隱藏Menu入面,佢係粗粒刨冰而且超級大碗又多料!上面放咗一個脆雪糕筒,裏面有一球香芋雪糕;醬汁底就係低糖仙草糖水同黃豆粉,另外有啲番薯、芋頭、紫薯芋圓,都幾煙韌,加上特濃花生奶蓋同
🍜◖豐盛台灣牛肉湯麵◗ $78

🧆◖鮮梅佐豬排滷肉飯◗ $68

🍧◖嘎嘎脆芋頭愛花生◗ $99
呢個刨冰係佢嘅隱藏Menu入面,佢係粗粒刨冰而且超級大碗又多料!上面放咗一個脆雪糕筒,裏面有一球香芋雪糕;醬汁底就係低糖仙草糖水同黃豆粉,另外有啲番薯、芋頭、紫薯芋圓,都幾煙韌,加上特濃花生奶蓋同紅豆,同個刨冰一齊食,甜甜地又有咬口,幾樣材料配合一齊好夾!

🍋◖鮮榨檸檬椰果多多◗ $48
呢杯嘢飲都幾大杯,可以慢慢倒出嚟飲,初時覺得冇咩檸檬味,浸一浸後期檸檬味出晒嚟,飲到尾味道會偏酸,杯底啲椰果豐富口感,幾好飲~

🥛◖黑糖芋芋鮮奶◗ $49
呢杯嘢飲入面嘅芋泥好多,似多左份甜品咁,可以一羹一羹舀出來食,口感軟綿帶有少少顆粒感,配埋黑糖同鮮奶,香味更加有層次,好有台灣風味~

🌟 Encore指數:8.5/10