2018-11-22
Sogo一年一度thankful week又黎喇,約左蜜友去逛逛,佢提議去食傳說中o既「華嫂餐廳」o係灣仔開o既分店。一去到已經見到好多人,要按機拎飛。我地係17號,當時係叫緊6x號。。。無錯。。。係過左100D數字有頭再黎過。。。我都朋友都預左等,所以都無咩所謂,最近亦係我地預期內半小時入到去,尚可以吧。第一次黎我決定試試佢個招牌蕃茄湯配豬扒同雞翼,朋友就點個冬蔭功湯底配魚肉同肉眼筋。唔知係唔係我期望過高,覺得個蕃茄湯並無想像中濃郁,而且我份雞翼表面仲有d凍。。。通粉分量足,因為我地仲叫左個包,所以最後無食曬個粉。試左一啖朋友個冬蔭功湯底,都唔錯。佢仲有個芫莤湯嫁,下次試埋佢先。我地仲叫個招牌菠蘿包,入面塊蕃茄中和左舊牛油o既肥膩感,本身都鐘意食菠蘿包,加埋蛋,牛油同蕃茄真係有別一番風味,下次再來食多次先。