2011-08-29 76 浏览
由读完书之后, 品香楼 就一直成为旧同学聚会 既其中一个指定"饭堂"后来, 又慢慢成为"朋友"聚会既其中一个指定点再后来, 有时屋企大时大节, 有人生日 又会指定呢度此无他, "平.靓.正" 是也 !今日又介绍一班台湾来的朋友食饭,总系觉得, 朋友千里迢迢来香港旅游, 应该花 d 心思, 带人地去 d 一般 "旅游书" 揾唔到既食点将心比己, 我地去其他地方旅游, 都想试下 d 地道风味野 品香楼自然是我心目中其中一间介绍地点由于朋友一早定好日期时间, 那就非常好, 我两星期前打定电话去订座那就不怕"扑个空", 失望而回啦当日我地一行六人都在预定时间早十分钟到达, 等候安排入座不消十五分钟, 已经入座了, 由于台湾朋友未来过, 亦全程让我们发版由于一直都有帮趁既关系, 咁我亦有既定既菜单在心中 手撕鸡呢个已经系"必点"菜式, 我系刻位既时候已经"order"定唔系讲笑, 如果唔系真系有机会"向隅" 架呢个手撕鸡, 同市面上既手撕鸡有些不同, 就是好足料,似乎已经系好接近全只鸡既肉都交足货好多时出面食果 d, 好多都唔知"有无半只" 南乳炸猪手呢个又系必点既一个菜, 炸得好香而不肥腻

后来, 又慢慢成为"朋友"聚会既其中一个指定点
再后来, 有时屋企大时大节, 有人生日 又会指定呢度

此无他, "平.靓.正" 是也 !

今日又介绍一班台湾来的朋友食饭,
总系觉得, 朋友千里迢迢来香港旅游,
将心比己, 我地去其他地方旅游, 都想试下 d 地道风味野

品香楼自然是我心目中其中一间介绍地点
那就不怕"扑个空", 失望而回啦

当日我地一行六人都在预定时间早十分钟到达, 等候安排入座
由于一直都有帮趁既关系, 咁我亦有既定既菜单在心中
手撕鸡
唔系讲笑, 如果唔系真系有机会"向隅" 架
呢个手撕鸡, 同市面上既手撕鸡有些不同, 就是好足料,
似乎已经系好接近全只鸡既肉都交足货
好多时出面食果 d, 好多都唔知"有无半只"
南乳炸猪手
呢个又系必点既一个菜, 炸得好香而不肥腻
男仕送啤酒真系一流, 女仕有些会怕肥腻而不敢碰
呢个时候, 只要轻轻一句 : "猪手好高骨胶原架"
不消一会, 咩人都清晒呢碟菜
金菇肥牛煲
呢个菜, 主要系满足一位朋友, 佢系唔食鸡唔食猪手既
之前我都未试过呢个菜, 因为呢度"必点"既菜太多
好多时都未必去到要叫"金菇肥牛煲" / "渔香茄子煲" ... 等等正常菜
不过, 随随便便一个"金菇肥牛煲" 都好好食, 多金菇, 多芽菜, 肥牛也多, 也有很香的沙爹味涌出
生炒糯米饭
曾经有一段时间, 好钟意食 "荷叶饭" / "生炒糯米饭" 等等既饭类
不过要整得好食唔系容易, 但呢度既"生炒糯米饭"非常唔错
粒粒饭都炒得好干爽而不油, 个个食过都赞好,
老实讲, 如果要我介绍有边间既"生炒糯米饭"好食
除左"太子"果间之外, 呢间都算非常唔错

其他菜式 : 炒芥兰 / 蜜桃沙拉骨

后加 >
南乳炸鸡
呢个真系要讲讲, 唔知大家认唔认同,
鸡翼, 系每个男生都钟意食既"香口"野
好少会食净, 因为有一两个男仔似系唔够饱
于是加多个南乳炸鸡翼, 一上枱唔唔使 五分钟, 成碟清晒

又要再追加一碟 (共两碟)

一人一杯"冻朱古力" (必试)
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 冻朱古力