2022-10-22
將軍澳地區地方好大,仲有好多餐廳可以揀。識揀就一定會去海傍個邊嘅餐廳relax!有間好chill嘅泰式餐廳,就係Chilli Lime,餐廳位於將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖。有outdoor同室內可以揀座位,餐廳內環境亦都好靚!今次同朋友仔叫咗好多美食,一定要叫沙嗲串燒同芒果糯米飯,好好食!MIXED Satay 有牛串燒同雞串燒,串燒燒得剛剛好,唔會太乾,味道好出,再配上沙嗲醬,可以令味道提升,醬料少少甜,仲帶有好香濃花生味!Pineapple Fried Rice飯粒要金黃色,炒得夠乾身,吃下去夠惹味!又好味又有賣相,而且入面海鮮好足料!有蝦肉、魷魚 、菠蘿、粟米、提子乾, 還有脆脆的腰果, 份量好多!Mango Sticky Rice好好味嘅甜品! 而且係泰國甜品名物, 黑白糯米好有咬口,上面仲有好多好香嘅椰漿, 仲有好多芒果係格離!好滿足!Yellow Curry Gol Gappa 呢個係黃咖喱蟹肉球,入口好creamy,滿滿都係黃咖喱蟹肉醬料,入面仲有啲青椒粒,所以味道好香,亦都好有口感!飲品Cocktail我哋揀咗Strawberr
MIXED Satay
Pineapple Fried Rice
飯粒要金黃色,炒得夠乾身,吃下去夠惹味!
Mango Sticky Rice
Yellow Curry Gol Gappa
飲品Cocktail
我哋揀咗Strawberry Delight (冇酒)、Chilli Lime Martini (有酒精),兩杯都好有賣相!特別係Chilli Lime Martini,造型好正,飲落去仲有少少辛口,但好過癮!