2022-08-25 863 浏览
星期日既下晝搵左一間西式素食店,享受慢活生活!平時素食店就食得多,今次第一次品嚐西式既素食帶黎意想不到既驚喜,味道、食物都好創新,簡單既食材製造出名貴素菜,食完令我大開眼界!前菜品嚐:Chiaviar素魚子醬、Avocado Sushi 牛油果壽司餐廳主張食物冇任何殿粉質,主要會用其他取料取代例如椰菜花切粒取代壽司飯,健康之餘又唔會太肥!而且用料醬汁方面真係非常細心,壽司會用生薑製成醬汁,仲有啲白色花粉取代wasabi味道!壽司仲包青瓜同牛油果一款清新既食材,非常好味!湯品品嚐:Raw Soup 紅菜頭湯、Cooked Soup 雜菌湯紅菜頭湯係一款西班牙凍湯,第一次品嚐湯係可以凍飲,而且紅菜頭既味道非常出眾,攪拌得黎又好有質感!另一款雜菌湯非常惹味,重蘑菇味之餘,摸上隻碟仲係非常之熱,用料至到餐具都令人感到好窩心!主食品嚐:Pan-fried Faux Gras 香煎素鵝肝、King Oyster Scallops 素帶子、Lemon Risotto 檸檬意大利飯素鵝肝用紅薯製造,再鋪上蜜桃,側邊仲有特別香口既薯蓉,出色。素帶子用大大粒雞脾菇再加唔同食材,醬汁好有印度香料既風味,真係

前菜品嚐:

Chiaviar素魚子醬、

Avocado Sushi 牛油果壽司

湯品品嚐:

Raw Soup 紅菜頭湯、

Cooked Soup 雜菌湯

主食品嚐:

Pan-fried Faux Gras 香煎素鵝肝、

King Oyster Scallops 素帶子、

Lemon Risotto 檸檬意大利飯
素鵝肝用紅薯製造,再鋪上蜜桃,側邊仲有特別香口既薯蓉,出色。素帶子用大大粒雞脾菇再加唔同食材,醬汁好有印度香料既風味,真係好特別!意大利飯飯粒無任何殿粉質,最主要靠醬汁同埋乾花脆片帶起味道,真係好好食!

甜品品嚐:

Raw Crepe 法式可麗餅、

Triple Choco Cake 三重朱克力蛋糕
可麗餅同樣都冇殿粉質,用料會比較韌,但配合唔同水果唔太甜好味!三重朱古力都非常特別,感覺可可成份非常高,唔太甜又帶種朱古力既苦味,超正!

飲品方面:

Sunset Cosmo、Vegan Latte
Latte拉花拉得好靚,Sunset Cosmo無酒精水果調製都好清新!

地點位於中環新發展市集,餐廳門口入到去已經有種奢華瑰麗嘅感覺,到坐低望住窗口嘅景物,簡直慢活享受,快樂!

而且不得不讚員工既服務非常用心到位,擺設餐具都好講究餐具之間擺位同距離!到落餐既時侯真係會將成個Menu既菜單解釋味道同推薦!呢一餐,值!