2019-06-29 233 浏览
五人行之中式小菜夜朋友推介,所以同友銅鑼灣搭叮叮入去。 好在沒有下大雨,總站行到店不遠,5分鐘左右。小店裝修就係有點舊,個環境真係一個茶餐廳,唔係人家介紹係唔會去。但吃完之後會再plan同家人去的。個朋友話個脆皮菠羅咕嚕肉好好味,一定要吃wor, 提左要同店員講轉pineapple平時都有個果X興吃咕嚕肉,覺得呢到有無甘勁,真係一吃愛上了。個皮好脆同平時一些硬生加豬肉不同,呢道店員解說是梅頭肉特吃林身,外脆內軟。 除左脆之外,我告訴你佢個掛汁剛剛,不會過多。酸甜味剛剛好,店員又解說是有山楂料呢, 我想話白飯未到我們只吃了一半。其實,本來想加多一碟,店員話你地吃完唔夠先再點啦。乾薑魚腩煲加底,由於友人是一個呢個菜式既愛好者,佢自己可以一個人吃半底,於是加底。個魚走左油,脆身,而最好的那個粉不厚,不是一pat pat的"軒"", 我覺得個乾薑才是主角,因為個魚都係靠佢有個香味,呢個乾薑也被清掉呢。聽說老板會每天買入一些新鮮抵吃海鮮,會有少量貨推介客人,總之賣完那三四份就無,客人想吃最好預訂wor. 煎大蝦,看下來很普通汁都無,但很入味,少少蒜味,個殼又係脆到我吃埋。炒通菜,對比下最普通,不
五人行之中式小菜夜

脆皮菠羅咕嚕肉

乾薑魚腩 (加底)

煎大蝦

炒通菜
炒通菜,對比下最普通,不過份量算多,而且不會炒到未熟或太老。
燒汁野菌牛柳粒

野菌燒汁牛柳粒,有驚喜,最喜歡佢既野菌有茶樹菇乾,有少少chewing感覺,呢個菜有牛肉粒,個燒汁入左,有翠肉瓜平行脆脆效果。
有肉有菜,平均晒,可以叫少個菜式呢 。

本來好想試銅盤雞,聽說很滑,在面前即說煮的,三分鐘道吃得,原來要提早3-5天訂的。只好下次再來。

五人行叫左7碗飯share.....太好下飯。

其實我地都叫左4碗例水share,味道還可以啦,昨晚是東瓜湯,就是忘記了拍照呢。

店員服務不錯,晚餐後有送中式甜品,昨晚的是綠豆沙,下火.

P.S.最後好飽係無再加咕嚕肉.
题外话/补充资料: 咕嚕肉,要轉菠羅的。因為本身是配 "蒿頭"
2019-06-28
脆皮菠羅咕嚕肉
煎大蝦
乾薑魚腩 (加底)
炒通菜
燒汁野菌牛柳粒